İlhan ALPER


30.YILINDA MESAM


21. yüzyıldayız ama anlaşılan o ki telif hakları konusunda hâlâ anlaşılmayan noktalar var. Hâlâ, bu nedir diye karşımıza çıkan insanlar olabiliyor. 

Şöyle düşünmek gerekir bunu? Bir yazarsınız, kitaplarınız basılıyor, siz de bunun karşılığında yüzde on gibi bir oranda telif hakkı alıyorsunuz. Tabii, tanınmış yazarlar bu rakamın biraz üstüne çıkabiliyor. Aslında bu yüzde on gibi bir orana oynayan tanınmamış bir yazarın da aldığı pek bir şey yoktur biliyorsunuz; bin kitap basılsa düşünün işte sonuçta birkaç kuruş. Asıl kazanan ismi olan; popüler bir özellik kazanmış olan yazar ya da sanatçılardır.   

Telif hakları olarak bir dönem oldukça önemli miktarlarda para kazanan sanatçılar da gerek ülkemizde telif haklarının örgütlü bir düzeye gelememesi, gerekse ülkemizin hazır olamaması gibi nedenlerden dolayı bu konuda yeterli bir şey eldeedemediler.

Türkiye´de telif haklarının örgütlü bir konuma gelmesi ilk kez MESAM ile mümkün olmuştur. 1986 yılında kurulan MESAM´ın (Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği)  ardından 1999 yılında MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği, 2000 yılında ise MÜYORBİR (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) ve MÜYAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği) kuruldu. Bu dört meslek birliği alanlarıyla ilgili olarak üyelerinin haklarını korumaktadırlar.

Yıldırım Gürses ve ekibi tarafından kurulan MESAM, Türkiye´de müzik konusundaki telif bilincini yerleştirmek için uzun yıllar mücadele etti. Daha sonra kendi üyelerinden bir bölümünün katılımıyla MSG ve MÜYORBİR gibi diğer meslek birlikleriyle oluşum güçlendi.

Bugün, uzun yıllar süren mücadelelere rağmen telif hakları konusunda istenilen yere geldiğimiz söylenemez. Bu konuda hâlâ sanat ve sanatçı için yapılması gereken şeyler vardır.

Telif hakkıyla bağlantılı müzik eseri sahiplerinin gerek telif hakları ve gerekse sosyal yönden desteklenmeleri, birçok konuda olduğu gibi bu konunun da evrensel ölçütlere gelmesi için gereken adımların atılması gerekir.

Bir diğer konu, MESAM ile MSG´nin birleşmesidir. Başa dönercesine birleşen iki kurum müzik emekçileri açısından da oldukça yarar sağlayacağına kuşku yoktur.Yönetimlerin özveriyle bu konuya sıcak bakması gerekir

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00