İlhan ALPER


?VEREMLİ KIZ?IN BESTEKÂRI CAHİT SEYHANLI


         Cahit Seyhanlı´yı bilmek için onunla tanışmaya ya da sanatını incelemeye gerek olmadığını düşünenlerdenim. Neden derseniz? Çünkü bu tür sesi ve sanatsal yaratıcılığıyla bir döneme damga vuran sanatçılarımızı bilmeye ya da tanımaya gerek yoktur. Hafızalarınızı, hatıralarınızı yokladığınız zaman konu kendiliğinden önünüze açılır. Sonra bir de artık internet çağındayız biliyorsunuz? Her yerde eserlerine rastlar ve dinleme şansını elde edebilirsiniz. Sesinin ve sanatının gücünü size o zaman yeterince anlatır sanatçımız.

Şimdi bir de hep Adanalıyız, Adana´da doğup büyüdük, şimdi her ne kadar oldukça uzak olsak ve internet koordinesiyle de yayınsal anlamda bir payda oluştursak da, müzik eğlenceli o geçmiş yılların anıları gözlerimizin önüne gelir hemen.

Müziğe tutkun bir kuşak olarak, milyonlar satan o dönemlerde Adanalı sanatçılarımızın tür ayrımı yapmadan eserlerini dinlerdik hep. Neden tür ayrımı yapmadan diyoruz? Çünkü hep sevilen eserlerdi o şarkılar, türküler. Bazıları bugün aramızda olmasa da hep dile düşen bestelerdi.

Sayı o kadar çok ki. Kimleri saymalı şimdi. Rahmetli Kâzım Sanrı´nın altın plak kazanan ?Feryat?ı mı,?Uykuda mısın Sevgili Yârim?i desem, diğer nice müzik adamlarının nadide bestelerini mi?

İşte bunlardan biri de, bana göre en önemlilerinden olanı da başta ?Veremli Kız?, ?Kadifeler Gibisin? ve ?Meyhaneci?  gibi besteleriyle müzik dünyasını şöyle bir sallayan Cahit Seyhanlı´dır.         

Bana gelen bazı bilgi ve belgeleri incelediğimde sahnede gazel, uzun hava, türkü ve şarkılar gibi her tür müziğin üstesinden gelen keyifli ve güler yüzlü bir mükemmel sahnesi ve sanat hayatında da gerçek bir Adanalılığını kanıtlayan iyi bir ses sanatçısı ve bestekârla karşı karşıya olduğumuzu, o onuru duyduğumuzu anlatıyor.

Tabii Cahit Bey´in başarılarla dolu sanat hayatında nevi şahsına münhasır dikkate çeken iki-üç nokta da var ki, kimselerde göremediğimiz için ona da özellikle değinmek isteriz?

Cahit Seyhanlı´nın ?Veremli Kız?la kazandığı altın plağı Avrupa ölçekli Platin Plak üzerinden alıyor. Yâni anladığım kadarıyla, Cahit Bey Avrupa hasılatı üzerinden platin plak ödülü kazanıyor ama Türkiye´de öyle bir şey olmadığı için Altın Plak veriliyor. Diğer konu, Cahit Bey´in, yasaklanan ve karaborsaya düşen bir plak satışının bestekârı ve ses sanatçısı olmasıdır. Üçüncüsü ise, o yıllarda oldukça lüks olan bir otomobil armağanı almasıdır.                                                

         Burdan güzel Adana´mızın yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Sayın Cahit Seyhanlı´yı saygıyla selamlarken, kendisine sağlıklı ömürler diliyorum.  

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51