Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


Evlilikte “5 S” kuralı

Ölüm gibidir sadakat. Bir kere çizgiyi geçtin mi geri dönüşü yoktur. Sevgi, saygı, sabır, samimiyet ve sadakat. Tüm bunlara “5 S” kuralı deniyor.


Prof. Dr. Nevzat TARHAN, bakın evlilikte sadakatle ilgili neler söylemiş:

Sadakatin içerisinde iki kavram vardır: Doğruluk ve bağlılık. Bağlılık olması için muhakkak doğruluk olması gerekiyor. Güven veren evliliği açık, şeffaf ilişkilerle sağlayabilirsiniz. Sadakat yoksa güven oluşmuyor, güven oluşmayınca ailede en önemli kriterlerden olan güvenli alan sağlanamıyor. Kadın ve erkek eve geldiği zaman kendini sığınakta gibi, güvenli alanda hissetmesi lazım. Taraflardan her ikisi de eve geldiğinde bunu hissedemiyorsa, evde huzurlu bir ortam yoksa sanki eve giderken mahkemeye gidiyor gibi hissediyorsa ev güvenli alan değildir. Evin duvarlarını mahkeme duvarları yapmayalım. Eşler farkında olmadan çoğu zaman da iyi niyetle yapıyor bunu. Eşinin olumlu değil olumsuz özelliklerine odaklanıyor ve belki de tek olumsuz özelliğini daha iyi olsun diyerek düzeltmeye çalışıyor. Başkasını, eşini mükemmel beklemenin içerisinde gizli kibir var. Ben mükemmelim o da mükemmel olsun anlamı çıkıyor bu tavrın altından. Böyle olunca da kontrol etmek, hükmetmek ve düzeltmek istiyor.

Eşinizi ya da sevgilinizi konuşalım. Ne yaparsanız yapın, eğer sağlam bir karakteri yoksa, aldatmaya elverişlidir. Yani sadakat duygusu taşımıyordur. Anı yaşamak önemlidir
Aynı kişileri , en güvensiz ortamda bırakıp bekleyin. Eğer sağlam bir karaktere sahipse bir tane bile yanlış adım atmayacaktır. Ne yaparsanız yapın sonuç değişmez.

Prof.Dr. Nevzat TARHAN:

“Bir ilişkide samimiyet varsa o evlilikte dürüstlük ve içi dışı bir olma durumu vardır. Bireylerin sadece dışarıya karşı değil kendisine karşı da dürüst olması gerekiyor. Evlilikte sadakat denildiğinde bunun iki ayağı var: Doğruluk ve bağlılık. Birbirine sadık eşlerde açık, şeffaf ilişkiler, dürüst ve sürdürülebilir bir ilişki meydana getiriyor. Sadakatte hesap verilebilirlik çok önemli. Sadakatin arkasında güvenli alan olması gerekiyor evin. Sadakati devam ettiren açık dürüst ilişkidir.”

Sevgi su ise saygı da onun kabı gibidir. Saygının gelişmiş hali ise nezakettir. Saygı duymanın içerisinde korku, menfaat gibi duygular olabilir ama nezaket içseldir. Nezakette asalet vardır, asaletli bir saygıdır. Kişi bunu tabii olarak farkında olmadan yapar. Üçüncüsü ise sabırdır. Evlilikte en önemli kavramlardan biri olan sabır kavramı için Anadolu’da çok güzel bir söz vardır; “Sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır.” Acelecilik ve sabırsızlık evlilik olgunluğunun en büyük düşmanıdır.”

“Aile toplumu ayakta tutan temel yapı taşıdır. Bugün aile kurumunda ciddi bir yangın var, aile şu anda güvenlik sorunu haline geldi. Aşk olmadığı gerekçesiyle evlilikler erteleniyor, oysa aşk evlilikte sebep değil sonuçtur. Modernizmin şehir efsanelerinden birisi de âşık olmadık ki niye evlenelim yanılgısıdır. Eğer sevgi ve iyi bir iş birliği varsa bu ilişki ömür boyu aşka dönüşüyor. Bazı evlilikler aşk ile başlıyor ama iyi bir işbirliği kuramıyorlar ve aşk buharlaşıp uçup gidince ayrılıyorlar. Evlilikteki sihirli kavram iyi iş birliği. Sevgi ve iş birliği ömür boyu aşka, huzurlu ve mutlu evliliğe dönüşüyor. Eskiden evliliğe sevgi yuvası derdik, şimdi güven yuvası diyoruz. Çünkü bağlılık oluşması için güven oluşması lazım. Bu nedenle evlilikte iyi iş birliği kurduğun zaman evlilik huzur ve güven alanı oluyor. Böyle evlilikler kendiliğinden gelmiyor bunu sağlamak için emek vereceksin, yatırım yapacaksın, gayret göstereceksin sonunda o ev gerçekten bir sığınak haline geliyor.”

Tüm bu bilgileri Prof. Dr. Nevzat TARHAN yazılarından derledim.
Araya kendi cümlelerimi sıkıştırdım.

Bana göre bu hayattan ne istediğinizi bilince rotayı da çiziyorsunuz. Gerisi boş şeyler.
Dolu dolu yaşamak en güzeli, en gerçeği.
Bir başka yazıda buluşmak dileğiyle sevgiyle kalın. Akıl ve beden sağlığına dikkat edin.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92