Öncelikle bir pragrafla ṣairimizden söz edelim…
1960 Tunceli doğumlu olan A. Can Ataṣ, lise öğreniminden sonra 1980-1985 yılları arasında – “Rotterdam Sosyal Akademi”yi ve 1985-1990 yılları arasında “Amsterdam Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İliṣkiler Bölümü´nü bitirdi. Ayrıca, devletin (Hollanda) birçok farklı kurumunda görev alan Ataṣ´ın yayımlanmıṣ birçok kitabı ve çalıṣması var. Yazarımız/ṣairimiz, halen Amsterdam ve Utrecht üniversitelerinde “Uluslararası İliṣkiler ve Türkiye´nin Dıṣ Politikası” konusunda çalıṣmalar yapmaktadır.
Șiir anlayıṣına teorik anlamda farklı bir bakıṣ geliṣteren A. Can Ataṣ, “Yıldız Kitaplar Yayınları”nda çıkan ikinci ṣiir kitabı Yılanlı Köy Gecelerinde baṣlığı ile okur sevdalıların dikkatine sundu.
Șair kitabında; insanlar ‘ṣair´ ya da ‘ṣiir sever´ olarak doğmazlar; ‘yaṣamın evrimi´ bireyleri ṣiire, ṣiir yazmaya ve/veya ṣiirle ilgili düṣünmeye yöneltir. İnsanların varlık gerçeği kozmapolit bir oluṣumun ta kendisidir; acıların, hüznün, aṣkların, mutlulukların, arzulayıp yapamadıklarının, yaptıklarını yarıda bırakmalarının, gülmek isterken ağlamalarının, erteleyen hayallerin birey üzerindeki etkisi onun ṣiirle kurduğu gerçekliğin temellerini oluṣturur, ṣeklinde bir ṣair düṣün analizini yapar. Șimdi birkaç örnek sunalım:
‘Olmazsam dağlarında memleketim, Baṣlar içimdeki ülke ayaklanması, Üzaklığına her özlediğimde.
Gözlerimde tutuṣan hasretin, Sana hediye ettiğim o ṣiirler, Varsın izinsiz yürüyüṣe geçsinler, Adın Kert Dağı´napankart olsun´ (…).
‘Șair olmak´la ‘ṣair olmamak´ arasındaki fark da niteliksel bir eksiklik değildir. Bu nedenle bütün insanlar hayatın gerçekliği karṣısında birer ṣardirler.
Șairin ṣiir gerçeği Her ṣiir kendi somut varlığıyla yankılar, görünmek ister. Șiirin kendi iletiṣim gerçekliğinden hareketle; her ṣiir, soyut bir düṣünün çok ötesinde sevilenlere acısıyla ve mutluluğuyla kol kanat geren – somut bir hareketin içerik dolu ontolojik (varlık-bilim) kitabesidir. Șiir, her ṣeyden öncebelli bir varlık gücün düṣünce (beyin) arasında mekik dokuyarak somut bir oluṣumun dönüṣümünü sağayabilmesidir; iṣte bu varlık gücün hareket alanındaki yol güzargahında ṣiirler doğar.
‘Üzüm dalınca boylu boyuna, Sarmaṣ dolaṣ seviṣmek, Hasretin son ayrılığına, Memleket baharında kalmak´(…).
‘Düṣüne kalmak, Kalpten vurur insanı, İğneden geçer bakıṣları, Alt eder insanı.
Aṣka merhamet eylemez, Yakar geçer insanı, Kızıl saçlı kadın´(…).
Sizde benim gibi yapın ve kitaplığınızda mutla bir yer açın Yılanlı Köy Gecelerinde için!.. Șiir tadında günlere… Yıldız Kitaplar Yayıncılık, 2. Baskı, Temmuz 2016, 72 sayfa. (Tanıtım: Cezmi DOĞANER)