Yılmaz AYDOĞAN / BÖYLE GİTMEZ!


İFTİRA ATIYOR, HAKARET EDİYORSUNUZ!


Değerli Okuyucular,

 

Basın İlan Kurumu´nun İlke Kararları doğrultusunda Yeni Adana Gazetesi Yönetimi benden haftada iki defa yazı yazmamı istemektedir. Bu durum gazetenin kurumsal kişiliğine ve ciddiyetine yakışır bir yaklaşım olmakla birlikte; benim gibi profesyonel gazeteci olmayan biri için ek bir sorumluluk, ek bir çaba, ek bir yük getirmektedir.

 

Bilindiği üzere, şahsım, genelde mülki idare amirliği yaptığım zamanlara dair anılarımı sizlerle paylaşmaktayım. Şimdi ise aktüel bir şeyler yazmak ve aktüel konularla da karşınıza çıkmak durumundayım. Haftanın bir günü anılarımı paylaşmaya devam edeceğim. Diğer bir günde ise güncel ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel konularla; geçmişte üzerinde emek harcadığım ?kalkınma? konularında dağarcığımda biriktirdiğim hususları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

 

Şu anda, hepinizin de kabul edeceği üzere, ülke ve toplum olarak en aktüel konumuz ?Anayasa Referandumu?dur. O halde, buradan başlamak yanlış olmaz.  

????????????????????????..

 

Türk Ceza Kanunu 267.nci maddede tanımlanan iftira suçu, ?hakkında savcılık soruşturması açılması veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir.? Yani, fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç atmaktadır. Mağdurun ?hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği halde? iftira atma, iftira suçu şartları açısından en önemli olgudur. 

 

İftira suçunun mağduru hem kişidir hem de iftira nedeniyle soruşturma başlatan veya idari yaptırım kararı uygulayan kamu makamlarıdır. Bu nedenle iftira suçunun soruşturulması veya kovuşturulması mağdurun şikayetine bağlı değildir. Savcılık suçun işlendiğini öğrendiği anda soruşturma başlatmak zorundadır.

 

İftira suçu şartları arasında ?suç neticesinde bir zarar meydana gelmesi? şartı da mevcut değildir. Mağdur tarafından işlenmediği bilenen hukuka aykırı bir fiilin mağdura isnat edilmesi yeterlidir.

 

Basit iftira suçunun cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1).

 

Hakaret suçu, ise Türk Ceza Kanunu 125.-131.nci maddelerinde düzenlenmiştir. Hakaret suçu iki farklı şekilde işlenebilir:

 

a-) Belli somut bir durum ve olgunun isnat edilmesi suretiyle kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi,

b-) Genel ve soyut nitelikteki söz ve davranışlarla kişinin değersizleştirilmesi, rencide edilmesi.

 

Hakaret suçunun cezası, suçun basit veya nitelikli şekillerinden hangisinin işlendiğine göre farklılık arz eder. Basit şeklinde hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Suçun nitelikli hallerinde hakaret suçunun cezası, 1 yıl ile 2 yıl arasında hapistir. Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza 1/6 oranında ayrıca arttırılacaktır.

?????????????..

 

Sorumsuz Cumhurbaşkanı´nı saymazsak, Hükümetin başı ve üyeleri, benim de içinde bulunduğum toplumun bir kesimine  ?isim belirterek değil genel nitelikte? hakaret etmektedirler. Yetkili mercilerin ?Hayır oyu verenleri PKK ve Fetö ile bir tutması?, toplumun yarısına açıkça hakarettir

 

Anayasa Referandumu sürecinin başlamasıyla paralel olarak iftiralar da gelmeye başlamıştır. İktidardakiler, yaptıkları anayasa değişikliğini halka anlatacakları yerde ?hayır? diyenleri suçlama yoluna gidiyorlar. Doğrudan doğruya ´hayır´ diyenler terörist, Fetö´cü olmakla suçlanıyor. ?Hayır oyu verenler 15 Temmuz´un yanında yer alanlardır" söylemleri de iftira niteliğindedir.

 

Buradan Cumhuriyet savcılarını göreve davet etmek, referandumda oyunun rengini ?hayır? olarak belirlemiş; Fetöcü de, PKK´lı da olmayan sıradan bir vatandaş olarak benim hakkımdır. İftira edenler hakkında gereğini, yani görevlerini yapmalıdırlar.

 

Yapılmak isten anayasa değişikliğinin serbestçe tartışılması, eşitlik içinde yapılması değil, karşı çıkanları lekeleme, karalama, rencide etme ve onları darbecilikle suçlamadır.

 

Sonuç olarak: Halk oylamasını bir dayatma yöntemine dönüştüremezsiniz! Hayır oyu verenler Fetö´cü ise o zaman halk oylaması neden yapılıyor?

 

Şimdi; hiç alakası, sempatisi, yakınlığı, hoş görmesi dahi yok iken; halk oylamasında yüzde 50´yi aşan oranda ?hayır? çıkarsa, bu oyu veren insanlar vatan haini, Fetö´cü, darbeci mi olacak?

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00