Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


“KANDİL”

İslam'da Mevlid kandili,Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi olmak üzere beş tane kandil vardır.


 

1. Mevlid Kandili
Mevlid, doğum zamanı demektir. Hz. Muhammed (s.a.v) 'in doğduğu gece Müslümanlar tarafından Mevlid Kandili olarak kutlanır. Miladi takvime göre nisan ayının 20'sine denk gelen gecede, insanlık için çok hayırlı bir gece olduğu kabul edilir ve büyük büyük bir coşku ile kutlanmaktadır.

İnsanlığa gönderilen en son peygamber, Hz Muhammed’dir. Peygamber efendimiz Kameri olarak adlandırılan Rebiü’l -evvel ayının 12. gecesi dünyaya gelmiştir. Miladi takvime göre bu tarih 571 yılı Nisan ayına rastlamaktadır. İşte, efendimize, resule kavuştuğumuz bu mübarek gecede kutlanan kandile “Mevlid Kandili denir. Mevlid Kandili bundan dolayı çok önemlidir ve daima kutlanır.

2. Regaip Kandili
Regaip, Arapça bir kelimedir. Reğa-be kökünden türemiştir ve bir şeyi istemek, arzulamak anlamına gelmektedir. Regaip kandili, Recep ayının ilk cuma gününe denk gelmektedir. Regaip Kandıinin anlamı, Hz Muhammed'(s.a.s)in annesi Hz. Amine'nin ana rahmine düştüğü gün olarak anılıp, kutlanmaktadır. 

Recep ayının ilk cuma gecesine Regaip gecesi denir. Üç ayların başlangıcı kabul edilen bu kutsal gece ile birlikte ibadetlerin bollaştığı, huzurun olduğu Recep, Şaban ve Ramazan ayları da başlamış olur. Sizlere “Regaip kelimesinin anlamından bahsedeceğiz. Arapça'da “Reğa- be” kelimesinde gelir. Bu kelimenin anlamı: Onu elde etmek, ona karşı meyletmek, çaba harcamak, arzulamak, bir şeyi istemek anlamlarına gelir. Reğabe kelimesinden türeyen Regaip’in ise kelime anlamı şu şekildedir: “değerli, kıymetli, ihsan, nefis, çokça rağbet edilen” anlamlarına geliyor. Bu kandil her ne kadar doğrudan Kur’an kaynaklı olmasa da dini kültürlerle de zamanla büyük kutlamalar yapılarak başlanmış ve kendisine önemli bir yer edinmiştir.
3. Miraç Kandili
Miraç, aklın bittiği, imanın başladığı yerdir. Hz. Muhammed(s.a.s)'in bir gece Kudüs'deki Mescid-i Aksa'ya gidişi ve oradan yedi kat göklere yükselip Sidretü’l–Müntehâ’ya ulaşması ve Cebrail'i geride bırakıp, Allah'ın huzuruna varması olarak kutlanır.
Miraç Kandili, İslam dininde en kutsal sayılan gecelerden biridir. Recep ayının 27. gecesidir. Müslümanlar bu gecede Hz. Muhammed’in, Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürüldüğüne, oradan da gökleri aşarak Cebrail’in bile girmediği Sidretül Müntehna’yı geçerek Allah’ın katına ulaşıldığına inanırlar.
Mirac'ın Müslümanlara Hediyesi: Beş vakit namaz bu gecede farz kılınmış, Bakara Suresi'nin iman esaslarını ve dua cümlelerini içeren son iki ayeti tebliğ edilmiş ve şirk koşmayan herkesin cennete girebileceği müjdesi verilmiştir.
4. Berat Kandili
Berat, temize çıkma, borçtan kurtulup temizlenme anlamlarına gelir. Tarihi seneye göre değişiklik gösterir. Berat Kandili, Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne toptan indirildiği gecedir. Allah'ın daha fazla kullarını bağışlama, kapılarını sonuna kadar açtığı bir gece, yapılan ibadetlerin daha fazla mükafatlandırdığı bir gece olduğu kabul edilmektedir.

Berat kelimesi: Borçtan  kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma manasına geliyor. Berat kandili, Allah’ın rahmeti, lütuf ve mağfiretiyle kullarını tecelli ederek, kullarını bağışlama kapılarını ardına kadar açtığı mübarek bir gecedir. Bu gecede yapılan ibadetlerin kar ve kat sevabı vardır
Berat kelimesinin aslı “Berâettir” Beraat sözlük anlamıyla; bir zorlukta kurtulmak ve beri olmak anlamına gelir. Bu gecenin rahmeti üzerine günahlar affedilir ve kulların temize çıkması nedeniyle beraat gecesi anlamını kazandığı için bu geceye bu isim verilmiştir. Her yıl Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan geceye Beraat gecesi adı verilmiştir.
5. Kadir Gecesi
Kadir Gecesi, dinimizce Kur'an-ı Kerim'in Hz. Muhammed(s.a.s)'e indirilmeye başlandığı gün olduğu kabul edilir. Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gününün gecesinde kutlanır. 
En hayırlı gece olarak bilinen Kadir Gecesi, "bin aydan daha hayırlıdır."Kadir Gecesi, Kur’an’ın vahiy yoluyla Hz. Muhammed’e gönderilmeye başladığı gecedir. Bu gecenin önemini anlamak istiyorsak Kur’an'daki Kadir Suresi’ne bakarak anlayabiliriz. Ramazan ayının 27’nci gecesine denk geldiği söylenen bu geceyi Ramazan ayının son on gününde aramalıyız.
Kutsal kitabımızın indirilmeye başlandığı bu gece bizler için ne derece önemli olduğunun bilincinde olmalıyız. Duaların kabul edildiği, meleklerin yeryüzüne akın ettiği bu gecede, günahlar af olur, yapılan ibadetlerin sevapları artar. Allah bizleri Kadir bilenlerden eylesin.
Faydalandığım kaynak, neoldu haber sitesi.
Herkes bildiği kadarıyla ibadetini yerine getirir. Gönülden edilen tüm dualarımızı yüce Allah kabul eder. Biz yeter ki İnancımızı kaybetmeyelim.
Haftaya tekrar buluşabilmek dileğiyle sevgiyle kalın.

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00