Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


SEVGİLİ KADINLAR! 5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN .

Nüfusumuzun yarısı kadındır. Ancak kadınlar Mecliste, belediyelerde ve muhtarlık seçimlerinde eşit temsil hakkına ulaşamamaktadır.


Kadınların siyasete eşit katılımını sağlayacak ekonomik, sosyal politikaların hayata geçirilmemesi ve Anayasamızda, Seçim Kanununda, Siyasi Partiler Kanununda gerekli düzenlemelerin yapılmaması temsilde eşitsizliktir.
31 Mart Yerel Seçimlerinde siyasi partilerin adayları ve bağımsızlarla birlikte toplam 8 bin 257 adaydan 652’si kadın aday olup, kadın aday oranı sadece % 7.8’dir. Seçilen 1389 belediye başkanından ise 41 tanesi kadın olup, oranı % 3.23’tür. Sevgili Kadınlar, yerel yönetimlerde eşit temsilden çok uzak olduğumuzu oratadadır.
Kadınlar aktif siyasete katılamadıkları gibi, aday olduklarında da seçilme şansı çok zor olan yerlerden aday gösterilmektedirler.
Kadınların aktif siyasete katılımlarını engelleyen sosyal, ekonomik politikaların oluşturulması ve eşit temsil haklarını kullanmalarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur.
Kaynak: Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM)

Bu bilgiler ışığında halâ tüm seçimlerde istenilen seviyede olamadığımız ortada. Halbuki KADIN evcimen ve toparlayıcı yapısıyla ülke genelinde, yönetime ve denetimine büyük fayda saylayacak güç ve potansiyele sahiptir. Kadının elinin değdiği her yer güzelleşir.
Manevi gücünün farkına varan her kadının, kendine, çocuklarına ve en önemlisi çevresine gerekli olan tüm konularda çok daha yararı olacaktır.
Böylece, ayakları yere sağlam basan, sağlıklı ve özgüvenli çocuklar yetişecektir. Böylece geleceğimiz güvence altına alınacaktır.

Bizler etrafımızda daha çok kadın yöneticiler görmek istiyoruz. Yasalarımızın bu konuda düzenlenmesini talep ediyoruz. Madem eşit haklara sahibiz, bu anlamsız eşitlik son bulmalı.

Ve eğer tüm seçimlerde kadınlara yeterli haklar verilirse, toplumumuzda bazı algılar değişecek, çirkin diye bakılan siyaset bile güzelleşecektir.

Aslında ben biraz da kadınların, bu konuda çabaları yetersiz kalıyor diye de düşünüyorum. Birbirimizi desteklemeli ve mücadeye devam etmeliyiz hanımlar .

Not : Bu düşünceler sadece benim değil,topluma faydalı olmak adına çabalayan, aklını ve gücünü doğru kullanabilen tüm Türk Kadınlarına aittir.

ULU ÖNDERİMİZ 5 ARALIK 1934 te TÜRK KADINLARINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI TANIMIŞTIR!

5 Aralık 1934’te Ulu önderimiz Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmişti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Ve, Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 87 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.

5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye, Fransa’dan Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.

Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Bu anayasa değişiklikleri çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanunu (Milletvekili Seçimi Kanunu)’nda 11 Aralık 1934’de yapılan değişiklikler sonucu anayasada tanınan haklar seçim kanunuyla da düzenlenmiş.

Yasanın çıkmasının ardından 7 Aralık 1934’te, Türk Kadınlar Birliği İstanbul’da Beyazıt Meydanı’nda büyük bir kutlama mitingi ve Beyazıt’tan Taksim’e bir yürüyüş yapmışlar.

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM V. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935'te yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM'ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı. Böylece kadınlar TBMM’deki tüm milletvekillerinin (400) yüzde 4.5 ini oluşturuyorlarmış.

Atamızın dünya ülkelerinin çoğunluğunun kadınlarından önce bizlere tanıdığı seçme ve seçilme hakkına daha fazla sahip çıkmak zorundayız. Ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK e sonsuz rahmet diliyorum anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu şad olsun inşallah.

Son olarak KADİRLİ Belediyesi Meclis Üyesi seçilebildiğim 2014 yılında tanıdığım, sonraki süreçte kendime idol olarak seçtiğim güçlü ve donanımlı eski Sumbas Belediye Başkanımız Hafize YIKAR Hanımefendiye sevgi ve selamlar gönderiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı olarak atanan Hemşehrimiz Derya YANIK Hanımefendiye memleketimizden sevgiler selamlar gönderiyorum.
TBMM seçimlerinde aday olmayı ve seçilmeyi başarabilen ve başarılarıyla adından söz ettiren tüm Kadınlarla gurur duyuyorum.

Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sağlıkla kalın mutlu kalın . Önce akıl sonra beden sağlığına dikkat edin.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22