Emel Erkayıran-EMEKÇİ KADILARIN SESİ


Tarih kokan KARATEPE ASLANTAŞ

KADİRLİ Eğitim ve Kültür Vakfı ile OSMANİYE İl Kültür Müdürlüğünün özverili çalışmaları neticesinde “KARATEPE ASLANTAŞ AÇIK HAVA MÜZEMİZ” UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştır. Şimdi hedefimiz asıl listeye girebilmektir.


Bu önemli bilgiden sonra, açık hava müzemizi biraz tanıtmak istiyorum.

Türkiye’nin ilk açık hava müzesidir. Karatepe Azativataya Kalesi, geç Hitit döneminde M.Ö. 8. yy. ortalarında Que Krallığının, günümüze ulaşabilen en somut kalıntılarının bulunduğu bir yerleşim alanıdır. Kalenin surları doğu batı doğrultusunda 195 m. Kuzey güney doğrultusunda 375 m. uzunluğundadır.İkili sur sistemi ile korunan kale 33 adet kuleyle desteklenmiştir.
Kaleye, kuzey kapı ve Güney kapı denilen , kulelerle desteklenen iki anıtsal kapıdan girilmektedir.Kalenin kuzey ve güney kapıları , yazıtlı heykeller, yazıtlı ve kabartmalı ortostatlarla süslenmiştir. Güney kapısına girdikten sonra Tarhunda heykelinin bulunduğu kutsal bir alan bulunmaktadır.Karatepede bulunan yazıtlar Luvice ve Fenike dilinde iki dille yazılmıştır.Yazıtlar bu dillerdeki bilinen iki dilli metindir ve Anadolu Hiyerogliflerinin çözülmesinde önemli rol oynamıştır.
Kabartma tasvirler demir çağının karanlık bir dönemini aydınlatma, Doğu ve batı kültürlerini yansıtmaktadır.Kabartmalarda dönemin inanışları tanrıları ve mitolojik yaratıkları , sosyal arabaları balıkçı kayıkları savaş gemileri betimlenmiştir.
Ortodokslarda yer alan müzik aletleri , savaş gemileri, savaşçıların zırh ve miğferleri Batı Anadolu ve Yunan kültürüne yansımıştır.

1946 yılında Prof. Dr.Helmot Bossert tarafından keşfedilmiştir. İlk kazıları Bossert ve Prof. Bahadır Alkım yapmıştır.Karatepe deki kazı koruma ve onarım çalışmalarını Halet Çambel devam ettirmiş, kaleyi açık hava müzesine dönüştürmüştür.

İstanbuldan gelen misafirim ( hemşehrimiz ) Hülya SEYİDOĞLU Hanımı ilçemizde biraz gezdirdim . Önce Lema abla ev yemeklerinde güzel bir yemek yedik. İki çocuğuyla küçük işletmesinde yaşam mücadelesi veren emekçi kadın Lema hanımla biraz sohbet ettik. Cumhuriyet İlköğretimi civarında bu lezzetli yemeklerin mutlaka tadına bakmanızı öneririm.
Ardından tarih kokan KARATEPE ASLANTAŞ açık hava müzemizi gezdik. Büyük küçük herkesin mutlaka ziyaret etmesini öneririm. Her gittiğimde etkilendiğimi itiraf ediyorum .En çok ta Dr. Halet ÇAMBEL in odasından. Bu yüzden misafirime orayı gezdirmeyi çok istedim. Çünkü orası kilitli ve gezmek hiç kolay değil. Güvenlik görevlisi Zeki TÜRKMENOĞLU na ilgileri için çok teşekkür ederiz.
Ayrıca müze girişinde Erhan TÜRKMENOĞLU nun küçük işletmesinde çay içtik ve sohbet ettik. Ağaçtan kaşıkları nasıl yaptığını izledik. Daha önce de kullandığım için bu kaşıkların kullanımı çok güzel, tavsiye ederim.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzemize yolunuz düşerse eğer Dr. Halet ÇAMBEL in yaşadığı odayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
Yaşayan bir tarih var orda . O dönem kullandığı eşyalar, adeta insanı büyülüyor. Dr. Halet Çambel in Dönemin zor şartlarında yaptığı çalışmalar ise takdire şayan. Onunla ilgili , ilerde ayrı bir yazı hazırlayacağım inşallah. Çünkü bir kaç satıra sığmayacak kadar özel bilgiler öğrendim.

Bizden sonraki nesillere güzel miraslar bırakmak elimizde. Atalarımızın dediği gibi

“ Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur “

KADİRLİ KARATEPE yolu çok virajlı ve bu yüzden ölümlü kazalar dahil, sürekli kazalar yaşanıyor. Buradan gündeme getirmek istiyorum. Çünkü bu zor yolda gidip gelmeye mecbur bırakılıyoruz.
Yaşanan onca ölümlü kazaları tekrar hatırlamak hepimizin içini acıtıyordur eminim. Umarım bu konuda bir an önce yapılması gereken yapılır ve bu bozuk yoldan kurtuluruz.
OSMANİYE ve KADİRLİ daha önce ADANA ilinin ili ilçesiydi. 1996 yılında OSMANİYE nin il olmasıyla KADİRLİ ilçesi OSMANİYE nin en büyük ilçesi oldu. Aynı zamanda OSMANİYE ili TÜRKİYE nin önemli bir siyasi parti genel Başkanının memleketidir . Böyle olunca KADİRLİ KARATEPE yolunun yapımının zor olmayacağını düşünüyorum. Değerli kaymakamımız ve belediye Başkanımızı, seçilmiş milletvekilimiz ve daha önce de üç dönem seçilen eski milletvekilimizi de ekliyorum. Hatta yenilerde Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak atanan Derya YANIK Hanımefendi de KADİRLİLİDİR. Umarım artık bu bozuk yola bir çare bulunur.
Geçtiğimiz günlerde son ölümlü kazada bir kadın hayatını kaybettiği için üç çocuk annesiz kaldı. KADİRLİ Eğitim ve Kültür Vakfı ADANA Yönetimi de bu yolda bir kaza geçirdiler. 8 Mart 2020 (dünya emekçi kadınlar günü) kutlamaları için KARATEPE ye gelen yerli ve yabancı turistlerden oluşan İki büyük otobüsten birinin devrilmesi sonucu ADANA Ka-vak şube Başkanım da dahil pek çok kişi yaralandı.
Ümidimiz var ama geç kalınması her geçen gün bir kaza daha yaşanmasına sebebiyet verecektir. Her şeyden önce bir insan bir anne ve duyarlı bir TC vatandaşı olarak bunu söylüyorum. Az önceki örnekte üç çocuk annesiz kaldı…..
Daha önceki Vefat edenlere de tekrar Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar ve başsağlığı diliyorum.
İyilikler paylaştıkça çoğalır. Biz ne kadar iyilikleri çoğaltırsak, kötülükler de o kadar azalacaktır. Bu durumun başka yolu yok .

Covid aşısını yaptırmayan her insan hastalanarak başka bir insana virüs bulaştırabilir, hatta ölümüne sebep olabilir. Diye hatırlatırım, elbette seçim sizin. Haftaya tekrar görüşebilmek dileğiyle sağlıkla kalın mutlu kalın.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00