Ahmet DOKUZOĞLU-NE DEMİŞTİK?


TÜRKLERİN İNSANLIK TARİHİ


             Türklerin tarihi adlı kitabı yeni bitirdim.

              Bu güne kadar kendimi Türk tarihinde, bayağı ileride birisi sanırdım. Fakat ne kadar cılız kaldığımı anladım. Hatta en yakın tarihimizi bile anlamaktan aciz olduğumuzu gördüm.

              Bizim bildiklerimiz, yani bize öğretilen Türklük, devede kulak misali az ve yetersiz. Asıl Türklük bize öğretilmeyenlerin içinde. Kaç tane imparatorluklar kurmuşuz. Kaç tane imparatorlukları yerle bir etmişiz. Kaç tane imparatorlukları da basit nedenlerden dolayı kaybetmişiz.

              Okudukça bir tuhaf oldum.

              Ayrıca Türklüğün esaslarını öğrendim. Öğrendikçe birçokları ile öğündüm gurur duydum. Türk olmaktan sonsuz mutluluk duydum.

             Zaten iki şey bize bir Allah vergisidir. İkisine de mensup olmak beni bu dünyada mutlu eder. Biri Türk olmak, biri de Müslüman olmak. İkisi de dünyada şerefle şanla taşınabilecek bir etikettir. Ve bu etiket boynumuza asılmıştır. Kim asmıştır. Atalarımız asmıştır. Onlarla ne kadar öğünsek azdır.

            İnsan durup dururken bu duygular içerisine girmiyor. Okuyor, görüyor, Duyuyor ve etkileniyor. Etkilenmenin ölçüsü de doğruluktur. Dürüstlüktür. Olgunluktur. Ne demiş Peygamberimiz;

            ?İyi ile kötü, gece ile gündüz gibi ayrılmıştır.?Güzel huy ile çirkin huyda dünyada herkes tarafından aynı bakış açısında değerlendirilmektedir. Mesela Müslümanlık savaş için ne der;

           ? Çocukları, kadınları, yaşlıları ve din adamlarını öldürmeyin. Size saldırmadıkça savaş yapmayın.?

            Ne güzel değil mi? Savaş bile olsa bir kuralı olmalı. Elbette ki yaşamak için öldürmek gerekiyorsa öldürülür. Fakat öldürmek için bir şart olmalı. Yani karşıdakinin sizi en azından öldüreceği düşüncesi hâsıl olmalı. Ama bu düşünce yok ise insanlıkta, Müslümanlıkta yukarıdaki öğütleri kabul etmek mecburiyetindedir.

               Müslümanlık kabul etmiştir. İnsanlık ta kabul ederse iş tamamlanmıştır. Müslüman olup ta uygulamayan olabilir. Bizim için kim yaparsa yapsın kural değişmez. Yani doğru doğrudur, yanlışta yanlıştır.

              Çanakkale savaşında düşman gemisi batırılmıştır. İçinde bulunan askerler boğulmamak için kendini dışarı atmışlardır. Etrafta bulunan Türk askerleri kurtulmaya çalışan düşman askerlerini seyretmiştir. İstese hepsini tek tek vurabilirken bir tane silah patlamamıştır.

               Bu olay insanlığa örnek bir davranıştır. Etrafındaki hangi millet bunu yapardı.

 Düşman bu değerleri görebilmiş midir? Ama benim gurur duyduğum iki unsur bu olayda mevcuttur. Biri Türk olmak diğeri de Müslüman olmak. Böyle bir vasfa sahip olmak her milletin karakteri olamaz. Çünkü diğer milletleri de bu insanlık denemiştir.

              Almanlar Yahudileri yakmadı mı? Ermeniler Türkleri yakmadı mı? Sırplar Bosna Hersekte göstermedi mi?  Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler dünyada uygulamadı mı? Amerikalılar göz göre göre üç tane atom bombasını Japonların üzerine atmadı mı? Sayısı milyonları bulan bu tip katliamlar daha tarih sahnesinde mevcuttur. Bunların ortak özellikleri nedir?

               Sanırım karşılıklı savaş yapıp yenme yada yenilenme olayı değildir. Kadın, çocuk, yaşlı ve din adamı demeden katliam yapmaktır. Yoksa iki ordu karşılaşır bir birini alt etmek için insan öldürebilir. Savaşın adı budur. Fakat yukarda ki olaylarda kadın, çocuk, yaşlı ve din adamı ayrımı yoktur.

                Ama bizde öyle mi? Bakın bir örnek;

                  Kıbrıs çıkartmasında. Nöbet tutan askerin yanına bir Rum kadını yaklaşır. Elindeki bıçağı askerin karnına saplar. Asker yaralanır. Kadın etkisiz hale getirilir. Asker için soruşturma açılır. Mahkeme de hâkim sorar;

                ?Sen orada nöbet tutarken nasıl müsaade edersin bu kadını yanına yaklaştırmaya??     

                  Asker Anadolu´nun bağrından gelmiş bir gençtir. Tahsili yoktur. Tarih okumamıştır. Hayret içinde soru soran Hâkime bakar ve;

                ?Komutanım.?der.?Bir kadına nasıl silah sıkabilirim ??

                 İşte insanlığın bilmesi gereken davranış budur. Bu davranışlar eğitimle verilmez. İnsanın yapısından gelir. Kültüründen gelir. Ben onun için bu milletin hayranıyım.

                Bir gazetede okumuştum. Amerikalı bir tarih profesör İtalya ya konferans vermeye gelir. Yanında bir Rum, birde Ermeni profesör vardır. Onlar Türkler hakkında dert yanmaya başlarlar. Anadolu´da kendilerine katliam yapıldığından, yerlerinden edildiğinden bahsederler.  Amerikalı Profesör Ermeni´ye sorar;

                ?Siz Türklerle kaç yıl beraber yaşadınız ??

                 Ermeni cevap verir;

               ?Yaklaşık sekiz yüz yıl.?

                 Amerikalı Profesör bu defa Rum Prof sorar.

               ?Siz kaç yıl Osmanlı egemenliğinde kaldınız.

                 Rum Prof cevap verir;

               ?Yaklaşık dört yüzyıl.?

                 Amerikalı şöyle der;

                 Siz sekiz yüzyıl beraber yaşadınız. Diliniz değişmedi. Dininiz değişmedi.?Rumlar da dört yüzyıl yaşadı. Dilleri değişmedi, dinleri değişmedi. İkinizde kalkmışsınız bu milleti karalıyorsunuz. İngilizler Hindistan´ı işgal etti. Bilemedin elli yıl kaldılar. Bu gün onların dili İngilizce oldu. Fransızlar Tunus´u işgal etti. Kırk yıl kaldılar. Şimdi Tunus bir Arap devleti ama dili Fransızca.

                  İki profesörde dediklerine pişman oldular mı bilmiyorum?

                  Ama bildiğim bir şey var. Dünyaya hükmeden Osmanlının eski sınırlarında bugün onlarca devlet var. Hepside kendi dinlerini ve dillerini korumuşlardır. İyi mi etmişiz, yoksa  kötümü etmişişiz, tartışılabilir. Ama onlar,yani Atalarımız, insanlığa bir ders vermiştir. Türklerin dersini,insanlar içinde, insan olmanın dersini vermiştir. Onun için bu millete ait olmaktan gurur duyuyorum. Ne demiş ATAMIZ;

               ?Ne mutlu Türküm diyene?

                 Mustafa Kemal ki Çanakkale Savaşı gibi bir savaşın içinden çıkmış,Türk Milletine ışık olmuş bir liderdir.

 

 

Mine Yılmaz
19.03.2017 12:00:38
Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00