Serdar Erkan


CHP NEDEN İLK MİTİNGİNİ MERSİN’DE YAPIYOR?

CHP’nin, siyasi tarihimizin bu çok önemli ilk mitingini, 4 Aralık 2021 Cumartesi günü Mersin’de yapması bence bir tesadüf değildir.


Kentleşme tarihi, iki yüzyılı geçmeyen, ‘Huğ’ denilen kamıştan yapılmış bir kaç kulübeden oluşan ve bir tahta iskelesi olan bir balıkçı köyünden, Doğu Akdeniz’de önemli bir liman kentine dönüşen Mersin.

Çukurova’nın İskenderun limanıyla birlikte Dünya’ya açılan iki kapısından biri…

Atatürk Kurtuluş Savaşından sonra., sahip olduğu stratejik ve ekonomik potansiyel ve önemini farkederek  İçel adıyla 33. il yaptığı il merkezi Mersin…

CHP’nin, siyasi tarihimizin bu çok önemli ilk mitingini, 4 Aralık 2021 Cumartesi günü Mersin’de yapması bence bir tesadüf değildir.

Bunun nedeni  üç önemli başlıkta ele alınabilir..

JEOPOLİTİK AÇIDAN MERSİN

Mersin’in Doğu Akdeniz’de jeopolitik ve askeri açıdan önemli bir kent  merkezi olarak Doğu Akdeniz’de tarih sahnesine ilk önemli çıkışı, Roma imparatorluğu döneminde Sezar’ın komutanı General Pompei ‘nin Mersin kıyılarında ticaret gemilerini soyan korsanları tasfiye etmesi(Ayda bir kratere aldı verilen Astronom Şair Aratos’un  Soloi’de -Güneş Kenti-  Mezarı’nın oluşu bilim tarihi açısından da önemini gösterir) ve Pompeipolis  adında yeni bir kenti baştan  inşaa etmesiyle başlar…

Yirminci yüzyılın başında, Osmanlı’nın tasfiyesi anlaşması olan Mondros Mütarekename şartlarında, Atatürk’ün öngördüğü gibi Fransızlara bırakılan Mersin, Anadolu’nun işgalinin ilk başladığı yerdir.

İkinci Dünya savaşının en sıcak günlerinde, güvenli görüşme yeri olarak, Yenice’de yapılan İnönü -Churcill görüşmesi ile adını bir kez daha duyurur Mersin.

Son olarak, 1974’de Kıbrıs Barış harekatında, askeri çıkarma gemilerinin üssü oluşu ve Kıbrıs’a yakınlığı  ile Dünya bir kez daha adını duyar Mersin’in.

EKONOMİ POLİTİK AÇIDAN MERSİN

Antik tarih boyunca, bugünkü Mersin’in, Anamur’dan Tarsus’a kıyıları, Asya ve Anadolu’nun Akdeniz çanağına açılan, bir çok önemli ticaret Merkezleri( Mersin -Yumuktepe, Anamur-Anamuryum, Aydıncık-Glindres, Silifke-Selefkos, Soli vb) oldu.

Bugünkü Mersin’in tarih sahnesine ilk çıkışı, 1838 yılında  Osmanlı’yı ekonomik olarak çökerten Balta Limanı anlaşması ile başlayan Anadolu’nun hammadde kaynaklarının sömürülmesi sürecinde, Amerikan iç savaşı nedeniyle Çukurova’da pamuk ekiminin keşfedilmesi ile olur.

Pamuk üretim merkezi olan Çukurova’nın Akdeniz’e çıkış kapısı olarak adını Dünya’ya, ticaretinde duyurmaya başlar.

Osmanlı’nın borçlarını ödemesi için kurulan Duyun-u Umumiye’nin bir şubesinin Mersin’de açılması Dünya’nın bir çok yerinden yabancıların Mersin’e gelmesi ile Dünya‘da adını duyurmaya devam eder…

Cumhuriyet döneminde ,1960’lı yıllarda bugünkü limanın ve ATAŞ rafinerisinin açılması , önemli bir adım olur.

Çukurova’nın tüm tarım, maden cevheri ihracaatı ile petrol, tekstil , cam, soda, çimento ithalat/ihracaatı ile İstanbul, İzmir limanından sonra, Türkiye’nin Deniz Ticaret Odası’nın bulunduğu üçüncü önemli liman kentinden biri olur.

1980’lerden sonra Serbest Bölge’nin de açılmasıyla, Dünya bakliyat ticaretinde, bakliyat fiyatlarının belirlendiği üç Dünya kentinden biridir.

Bugün, büyük sanayi kuruluşlarının ve nakliye ve lojistik firmalarının ve Türkiye’nin en büyük işlem kapasitesine sahip olan Sebze ve Meyve Hal Kompleksi’ne sahiptir. Türkiye ekonomisinde GSMH’ye katkı açısından ilk beş kentinin arasındadır.

SİYASİ AÇIDAN MERSİN

Mersin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda işgale karşı direnişiyle önemli bir Kuvva-İ  Milliye şehridir. TBMM’de birinci ve ikinci mecliste aktif temsilcileri ile yeralmıştır. Hemen hemen her dönemde, siyasetçi ve bakanlar çıkarmıştır.

Bugün de bir  bakan ile temsil edilmektedir.

Tarihin her döneminde ve Cumhuriyet döneminde yoğun göç aldığı için çeşitli din, mezhep ve etnik kimlikten insanlarımızın barış içinde birarada yaşadığı, sosyo-kültürel açıdan zengin bir kenttir.

Bu bakımdan küçük bir Türkiye’dir.

Bu nedenle, İç siyasetimiz açısından yoğun bir rekabetin yaşandığı kenttir. Bugün bile TBMM’de temsil edilen her partinin temsilcisinin olduğu kentlerden biridir.

En yoğun parti içi siyasi rekabette bu kentte yaşanır.

Her türlü kulis, ayak oyunu ve kumpasların üniversitelerde ders konusu olacak kadar nadide örnekleri her seçim döneminde yaşanır. 

Bu nedenle her seçimde her partinin aday belirlemekte çok sıkıntı çektiği bir kenttir..!

Liman kenti olması nedeniyle Dünya’nın her köşesiyle irtibat halindedir. Bu nedenle çağdaş Dünya’yı yakından takip eder.

Yeni fikirlere ve oluşumlara açık, operası olan ender kentlerden biridir. Önemli sanatçılar ve kültür edebiyat insanları yetiştirmiştir.

Atatürk’ün Hatay meselesini çözerken Dünya’ya mesaj vermek için sık sık geldiği, ölmeden önce son ziyaretini yaptığı bir şehirdir.

Bu nedenle laik demokratik değerlerine ve Atatürk’e ve onun Devrim ve ilkelerine gönülden bağlı, çağdaş bir  Cumhuriyet kentidir.

1950 yılında ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ın seçildiği kenttir.

Bir çok etnik kimliğe sahip Mersin, her parti açısından her seçim döneminde çok önemlidir.

Mersin’de başarılı olan parti Türkiye genelinde de başarılıdır.

Bu nedenle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir kent olan Mersin, 2023’te Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken, kuruluşun ve kurtuluşun partisi CHP’nin ve millet ittifakının önemli ve tarihi 4 Aralık 2021 seçim mitingine ev sahipliği yapacaktır.

Miting heyecanı ve coşkusu tüm Türkiye ve Mersin’i sarmıştır. Mersinliler, tüm ilçelerden saat 13:00’de eski TSG Stadyumu’nun yanındaki miting meydanına akarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, çağdaş Türkiye’nin küllerinden doğuşuna, yeniden ve yine öncülüğüne tanıklık etmeye hazırlanmaktadır. 30.11.2021

 

 

 

1
1.08.2023 01:44:16
555

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22