Ata Alp And


ATATÜRK’ÜN MÜZİK ANILARI - CELAL GÜZELSES-1


            Atatürk’ün eğitim, bilim ve sanat gibi ana toplumsal olguların gelişmesi yanında Müzeyyen Sanar’dan Safiye Ayla’ya, birçok ses sanatçısı ve de bestekârları dinleyip, çok beğendiği ve onure ettiği görülür. Soyadı yasası çıktığında da aralarında İsmet İnönü, Falih Rıfkı Atay gibi birçok asker arkadaşı ve yazarın, sanatçının soyadını verdiği bilinmektedir. İşte bunlardan biri de Diyarbakırlı ses sanatçısı Celal Güzelses’tir…

            1916-1917 yıllarında Diyarbakır’da görevli olarak bulunduğu dönemde Sem’an Köşkü’nde (Atatürk Köşkü)  bir akşam yemeği sırasında Heysel Bahçeleri’nden gelen güzel bir sesi beğenen Atatürk: ”Bu sesi yakından dinlemek” isterim” der. Daaha sonra da, henüz daha 17 yaşında bulunan Celal Güzelses huzuruna geldiğinde aralarında şu konuşmalar geçer:

-Demin aşağı bahçede türkü okuyan sen miydin?

-Evet paşam. Sizi rahatsız ettiysem özür dilerim.

-Hayır, rahatsız olmadım, oturur musun? İsmin ne?

-Mehmet Celalettin.

-Sen hiç rakı içtin mi?

-Hayır Paşam.

-Bak Celal, memleketimiz bir gün huzura kavuşacak ve sen bu güzel sesinle bu eserleri İstanbul’da plaklara okuyacaksın. O zaman o plakların üzerine “Şark Bülbülü Celal yazdır” 

Atatürk’ün yanına oturup Diyarbakır türkülerinden, hoyrat ve  mayalarından bazılarını okur. Atatürk’ün Diyarbakır’da bulunduğu yıllarda birçok defalar köşke davet edildiğini,  türküler söylediğini ve Atatürk’ün kendisine saat armağan ettiği Celal Güzelses tarafından da dile getirilmiş.

Atatürk’ün kendisine Diyarbakır’da 1917 yılının Haziran ayında “Şark Bilbülü Celal” ismini verdiği  Güzelses, 1931 yılında Sahibinin Sesi plak firmasına plak yapmak için gittiğinde Diyarbakır Milletvekili Zülfü Tifrel ve dönemin Bayındırlık Bakanı olan Pirinçzâde Fevzi Bey’lerle karşılaşır ve Fevzi Bey, kendini, Atatürk’ün akşam yemeğine, Dolmabahçe Sarayı'na davet eder.  Yemek sırasında, Fevzi Bey, Celal Güzelses’i Atatürk’e takdim de eder.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00