Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


ZEPPELİN BAĞINDAN GORDİON DÜĞÜMÜNE SİYASET


Zeppelin Bağı kavramına göre anılan düğüm, gerilip gevşemelerle, şekil değiştirmelerle kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Yani düğümü çözmek için bir güç, kuvvet uygulamak esastır. Düğüm kavramı, genelde iki farklı şekilde anlamlandırılır. Bunlardan ilki, çözülemeyen, bir türlü sonuçlandırılmayan problem ya da sorunlar dizisi olarak, bir diğeri ise bağlılık ve sadakat olarak tanımlanırken, farklı literatürlerde düğümler bağlama, birleştirme şekilleri/teknikleri olarak da yer alır. TDK Sözlüğünde beş farklı şekilde tanımı vardır. Aynı bağlamda, bağ kavramının da sözlükte yedi farklı tanımı varken, konumuzla İlgili literatürde ise en uygun tanımı içeren düğüm ya da bağ, Zeppelin Bağı kavramıdır ve bu kavramla anılan düğüm, gerilip gevşemelerle, şekil değiştirmelerle kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Yani düğümü çözmek için bir güç, kuvvet uygulamak esastır.

Türkiye Cumhuriyeti, kurucu unsurlarıyla böyle bir özelliğe sahiptir. Tüm kurucu unsurlar, tarihsel birlikteliğinde, birbirlerine Zeppelin Bağı ile bağlı hale gelmiştir ve bu konumunu da haklı ısrarla korumaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti büyük bir mücadelenin başarıyla sonuçlanmasıyla kurulmuş, kuruluşundan bu yana sürekli bir faaliyet haline gelen gayretlerle, bölünerek yıkılmaya çalışılmış bir ülke konumunda kalmış ancak kurucu liderin uyguladığı stratejiyle gelen ideolojinin doktrinsel yapısında oluşan Zeppelin Bağının gücüyle, tüm çabalara rağmen bugüne kadar çözülmeyerek, bir ve bütün kalmayı başarmıştır. Bu durum, yapılan manipüle söylemlerle oluşturulan ajitasyonların olumsuz getirisinde, bir kaotik ortamla oluşabilecek anarşiyle gelişebilecek terör boyutunda çatışmalarla, bölünmeyeceği anlamına da gelmez.  

Her düğüm, gerek ve yeter şartlar oluştuğunda, yani içeriden ya da dışarıdan, uygun yönde bir güç, kuvvet uygulandığında, çözülerek dağılıma gidebilir. Ayrıca, unutulmamalıdır ki Büyük İskender, Gordion Düğümü metaforunda, düğümü kılıcıyla keserek böler ki bu da farklı, radikal bir çözüm şeklidir. Buradaki çözüm, bir problemi çözmektense, sorunu ortadan kaldırmak için, kaba kuvvetle keskin bir bölmeyi ifade ederken, algıyı, rasyonalitede gücün haklılığında, ayakta kalmak, bölünmek, parçalanmak istemeyenlerin, her daim güçlü olması gerekliliğine yönlendirir. Kılıcın da kesemeyeceği düğüm vardır ama güç, kuvvet artırımı ya da uygun kullanımıyla, her düğüm bölünebilir/ayrıştırılabilir. Küresel güçlerin kontrolündeki istihbarat unsurları ile vekalet savaşçıları bu girişimlerinden kesinlikle vazgeçmezken, biri biterken, bir diğeri ortaya çıkmakta gecikmez.

O halde beka güvenliği konusunda her ülke, her yönden güçlü olmalıdır ki tüm uğraşılara rağmen dimdik ayakta devamlılığını sürdürebilsin. Birlikteliklerde güçlü olmak, öncelikle karşılıklı güven, hemen ardından da dayanışma, sadakat, saygı, karşılıklı inanç kavramlarının tanımlarında açıklanmış ortamla kurulmuş bir toplum yapısı gerektirir.

Ülkenin bekasının devamlılığında en büyük sorumluluk, doğaldır ki öncelikle yönetimdeki karar verici mekanizmanın ve denetleyici, dengeleyici unsurların üzerindeyken, tüm siyasileri de kapsamına alır. Yani herkes, özellikle hassas konularda ve stratejik boyutta, dilediği şekilde söylemler yapamaz ya da yapmaması gerekir. Dikkat edilmediğinde, toplumsal yapıyı oluşturan unsurların genlerinde gizlenmiş imha edici, yok edici mekanizma, herhangi birinde, kendiliğinden dahi çalışabilir ki bu en istenmeyen durumdur.

Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar ideolojik etkileşimlerle, kaotik siyasi gerginlikle, anarşiyle, terörle; inanç, dil ve etnik ayrımcılıkla bölünmeye, parçalanmaya çalışıldı. Ancak bir tür Zeppelin Bağı oluşturan Atatürkçü Milliyetçilik, tüm bu olumsuzluklara rağmen, devleti korumayı başardı. Fakat temcit pilavı gibi, ülkeyi ayrışıma götürebilecek konular tekrar tekrar yapılan söylemlerle ortaya atılırsa, bunun getirisi, cehaletin etkisi altındaki dimağlarda ajitasyon olur. Bir gün, Büyük İskender rolünü üstlenen bir güç ortaya çıkar ki önüne geçilemeyecek sorunlar yaratabilir. Üstelik Büyük İskender rolünü üstlenebilecekleri görmek hiç de zor değil. Günümüz küresel gelişmelerinin bölgemize etkisinde, ülkeyi çevreleyen ve çevrelemeye devam ederek konumunu güçlendiren güç odaklarına ve artık açıktan dillendirdikleri istemlerine harita üzerinden bakmak, gerçeği görmek için yeterli.

Bu durumda tüm siyasilerin, yaptığı/yapacağı söylemleri yeniden gözden geçirmeleri ve stratejik boyutta bilimsel temelli bir düşünce yapısıyla, sorumluluklarının bilincinde hareket etmeleri gerekmektedir. Sarf edilen sözler önemlidir. Kimi söz yılanı deliğinden çıkarırken kimi söz doğrudan kavgayla, büyük bir felakete neden olabilir. Bu beyanla, tüm siyasi karakterlerin, sorumluluklarının bilincinde söylemlerle, davranışlarına yön vermesi gerekir.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00