PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Geleceğin Bazı Meslekleri Neler Olabilir?


21.yüzyıldaki teknolojik gelişmelere baktığımızda teknoloji inanılmaz bir hızla koşuyor ve bu hızıyla bazı meslekleri arka sıralara itiyor. Üstelik bu durumda sadece teknoloji değil; bilimsel bilişim, sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik gelişmeler de oldukça etkili olmaktadır. Her geçen gün, adını daha önce duymadığımız yepyeni teknolojilerle, ve bu teknolojiden etkilenen aygıtlarla tanışıyoruz. Biz, bu teknoloji ve aygıtlarla tanışırken bazı meslekler de “Elveda” diyerek bilinmeze doğru yol alıyor. Bu gelişmeler sonucunda bilinen  meslekler de yeni iş kollarıyla birlikte büyük bir değişimden geçecektir.

Geleceğin meslekleri, günümüz koşullarındaki becerilerde biraz daha fazlasını gerektiriyor. Yakın geçmişte, akıllı teknolojiler hayatımıza bu kadar girmemişken her şey daha basitti ama durum artık öyle değil. Geleceğin temsilcileri olan çocukların birçok becerilerini geliştirmeleri, onlara büyük avantaj sağlayabilir. Çocukların, geleceğin mesleklerine uyum sağlaması için ezbere bilgiler artık yeterli olmayacaktır Çocukların problem çözme becerileri güçlendirilmelidir. Geliştirilmesi gereken beceriler arasında eleştirel ve yaratıcı düşünme becerisi, öğrenme ve disiplinler arası bilgi becerileri bulunmaktadır. Bu türdeki becerilerini geliştirenler, geleceğin meslekleri için öne çıkan insanlar olabilme potansiyeli taşırlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yakın bir gelecekte teknolojiyi insan gücü ve düşüncesi ile birleştiren yeni meslek grupları oluşacaktır. 21. yüzyılın ikinci yarısında gençlerin seçebilecekleri tüm meslekleri kimse tahmin edemez, ancak önümüzdeki 15 yıl içinde istek (talep) görmesi olası olan mesleklerden yalnız birkaçını bu yazımızda vereceğim.

1- Yapay Zeka Uzmanı:

Yapay zeka, sizi korkutmasın! Yakın gelecekte sağlık, teknoloji, üretim gibi alanlar başta olmak üzere birçok farklı yerde yapay zekanın nimetlerinden yararlanmaya başlayacağız. Buna bağlı olarak da yapay zeka alanında uzmanlara ihtiyaç olacaktır.

2. Robotik mühendisi

Robotik: robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotik mühendisi, insanların yapamadığı veya tamamlamayı tercih etmediği görevleri yerine getirebilen robotlar ve robotik sistemler oluşturmaktan sorumlu sahne arkası tasarımcısıdır. Bir robotik mühendisi, madencilik, imalat, otomotiv, hizmetler ve daha fazlası gibi endüstriler için bu uygulamaları veya otonom makineleri (diğer adıyla robotlar) oluşturur. Ancak kodlama ve yazılım konusunda çok yetenekli kişilere ihtiyaç duyulmaktadır

3- IoT (Internet of Things )Uzmanı:

Nesnelerin interneti olarak bilinen kavramdır. IoT olarak kısaltılan bu kavram, etrafımızdaki neredeyse bütün her şeyin internete bağlı olarak işlem görmesini ifade ediyor. Yani, akıllı binalarda yer alan klimalar, alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve diğer birçok şey, nesnelerin interneti için başlangıç aşaması. Yakın gelecekte bütün elektronik aygıtları, uzaktan bile olsa internet bağlantısı sayesinde yönetebileceğiz. Dolayısıyla bu alanda çalışacak yetişmiş insanlara ihtiyaç olacaktır.

4- Veri Dedektifi:

Veri dedektifleri, nesnelerin interneti adı verilen teknolojiden ve internet ağlarından elde edilen bilgileri çözümleyerek ilgili kişi ya da kurumlara aktaracak kişilerdir. Çeşitli şirketler, doğru pazarı analiz edebilmek için bu teknolojiden yararlanıyor ve ürün ya da hizmet satışı için buna hatırı sayılır zaman ve para harcıyorlar. İşte veri dedektifliği sayesinde harcanan zaman ve parada tasarrufa gidilebileceğinden bu mesleğin geleceğin meslekleri arasında yer alacağını söyleyebiliriz.

5- Veri Güvenliği Uzmanı:

Ebeveynler; hem kendilerini hem de çocuklarını internet ve teknolojinin beraberinde getirdiği istenmeyen sonuçlara karşı korumak için, gelecekte daha çok çaba sarf edecekler. Yakın gelecekte daha sık siber saldırı ifadesini duyacağımıza inanılıyor. Bu tip saldırılar için önleyici çalışmalar yapmak, önemli bilgileri gizlemek ya da gerekli görüldüğü koşullarda ortadan kaldırmak veri güvenliği uzmanlarının işi olacak.

6. Veri analisti

İnsanların, davranışları ve tercihleri ​​hakkında depolanan büyük miktardaki dijital bilgiyi nasıl takip edebiliriz ve bunların hepsi bize ne söyleyebilir? Veri analistleri, karmaşık verileri açık bir şekilde sunarak durumları ve senaryoları anlamlandırmamıza yardımcı olabilir.

7. Yazılım ve uygulama geliştirme uzmanı

Yazılım geliştirme uzmanı, mühendislik prensipleri çerçevesinde yazılım sistemlerinin tasarımının yapılmasını, devamlılığını ve gerektiğinde güncellemesini yapan kişidir. Uygulama geliştirme uzmanı, iş ihtiyacı ve hedefleri doğrultusunda çeşitli yazılım ve uygulamaları tasarlamak ve geliştirmekle sorumludur. Mevcut uygulama veya sistemlerin performanslarını iyileştirme ve takip etme işlemlerini yürütür.

Şu anda bu yazıyı bir tür bilgisayar aygıtında okuyorsunuz. Bu, aygıtınız veya uygulamanız için gerekli kod satırlarını yazan bir yazılım geliştiricisi olmadan bu olmazdı. İlgili bir dereceye sahip olmak size yardımcı olabilir, ancak bu bir gereklilik değildir. Diplomasız rahat bir yaşam süren birçok başarılı yazılım geliştiricisi var. Ve onlar gibi olmak istiyorsanız, gerekli becerilere sahip olduğunuzu kanıtlamak için bir kursa yatırım yapmanız ve (gerekirse) sertifika almanız gerekir.

8- Aktüerya Uzmanı:

Aktüer ya da aktüerya uzmanı olarak bilinen bu meslek grubundaki kişiler, finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan, buna bağlı çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede ortaya çıkabilecek sonuçları analiz eder. Bu değerlendirmeleri yaparken; ölüm, yaralanma, hastalanma, sakatlanma ya da emeklilik gibi durumların yanında hırsızlık, kazalar, deprem, sel ya da yangın gibi afetleri de içine alan bir risk değerlendirmesi yapar. Risk analizi sonucunda ise finansal kayıpları engelleme ya da en aza indirme yolunda bazı adımlar atılmasını sağlar.

Kamuran Tarım
24.06.2021 14:20:13
Yeni çağı anlayan, bu becerileri kavrayan ülkeler eğitim sistemlerini bu yönde evrimleştirecek ve geleceğin liderleri olacaktır. Bu çağı yakalayamayan yöneticileri ceplerini doldurmayla uğraşan ülkeler ise hep köle kalmaya devam edecektir. Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler. Oğluma okutacağım.

Kamuran Tarım
24.06.2021 14:20:13
Yeni çağı anlayan, bu becerileri kavrayan ülkeler eğitim sistemlerini bu yönde evrimleştirecek ve geleceğin liderleri olacaktır. Bu çağı yakalayamayan yöneticileri ceplerini doldurmayla uğraşan ülkeler ise hep köle kalmaya devam edecektir. Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler. Oğluma okutacağım.

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05