Mehmet BABACAN, Eğitimci- Yazar ve Şair


ORMANLAR ZARARLIDIR ARKADAŞ ( ! )

Ormanlar hakkında ilk şikâyet- toprağı bol olsun- Evliya Çelebi’den gelmiştir.“ Edirne’den Van’a kadar ayağım toprağa değmedi” gibi bir yakınmada bulunmuş. Ölümü de o yüzdendir belki. Çünkü ayağı toprağa değmeyenden hayır- hasenat gelmez derdi rahmetli Ninem.


Ormanlar hakkında ilk şikâyet- toprağı bol olsun- Evliya Çelebi’den gelmiştir.“ Edirne’den Van’a kadar ayağım toprağa değmedi” gibi bir yakınmada bulunmuş. Ölümü de o yüzdendir belki. Çünkü ayağı toprağa değmeyenden hayır- hasenat gelmez derdi rahmetli Ninem.

“ Benim sadık yârim kara topraktır” diye diye gitmedi mi büyük ozan Âşık Veysel?

Günümüzde ise, paçası çamurdan çıkmayan köylüler şikâyetçi kardeşim. Onlar da Çelebi kesildiler başıma. O şalvarlı kadınlara laf yetiştirilemiyor be. Dinazor gibi zabıtadan bile korkmuyorlar. Canlarını filan geçtik de sanki imanlarına susamışlar. Ama gardaş orman zararlı be. Toprağın o asil toprak rengini örtmesi birinci kusuru. Ya içinde sakladığı onca yabanilik; onca yılan- çiyan, börtü- böcek.  Gerçi eşkıya ve teröristler artık kentlerde yaşıyorlarmış. “ Nerden biliyorsun” demeyin, terörist videolarından öğreniyoruz.

Canım maden hazineleri toprağın altında kıvrım kıvrım kıvranırken, birtakım şalvarlılar çıkıp “ Ağaçlarımızı kestirmeyiz. Onlar kolay yetişmiyor. Canımızı bile alsanız, onlara dokundurtmayız” diye, dayatıyorlar.  Oysa toprağın üstünde de döviz yokluğundan kıvrım kıvrım kıvrananlar olduğunu bilmez bunlar. N’olacak herkesi ayranlı çorba içiyor sanıyorlar.  Orman yürekli bir millet işte.

Nice villalık alanları kaplıyor bu ormanlar!. düşünün bir kere, “ İnşa etmek” gibi yüce bir eyleme engel oluyorlar. Cehennemlik bir suç olduğu için mi yanıyor yoksa?

Neymiş efendim, yağmurları çağırırmış ormanlar!  Pöh! Yağmur duasındaki Molladan daha mı keskin çağıracak? Hatta yeşil renkten bile ikircikliyim ben. Tabutun üstüne örtülen örtünün rengi neden yeşil? Yoksa “ Yeşile kıyanın sonu bu tabut gibi olur” mu demek istenmiş? Bu kadar zararlı ya da faydasız bir nesneyi iyi koruyamamaktan ötürü suçlama yapılmasına gerek yok bence.

O bir tane uçak, yanmamış yer olup olmadığını anlamak çabasında olabilir.  Helikopterlerle ise, otel yapılacak yerleri daha yakından saptamak, elbette daha akılcı olur. Günahı kendilerinin olsun.

“ Kırka yakın yangının hemen hemen aynı anda çıkışını çocuk bile anlar. Havai Fişek patlaması yüzünden çıkmıştır “ diyenler de az değilmiş.Yüreğinde ağaca, ormana ve doğanın dostluğuna sevgi ve saygı duyanların, acılarını paylaşıyorum.

 

Salih KOÇ
11.08.2021 00:29:52
Hocam yüreğinize sağlık. Anlayana mükemmel bir ironi... Evet ne lüzum var yeşile, ormana, börtü böcrğe... Gökdelenler, villalar, birbirinden güzel binalar medeniyet göstergesi değil mi? Kaleminize sağlık... Yazılarınızı takip titizlikle ediyorum... Biline istedim... Saygılarımla...

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04