Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


YOL HARİTASI


Günümüzde içinde bulundukları konum itibariyle cumhuriyete çok şey borçlu olduğuna inanan Türk kadını için 17-Şubat-1926 tarihinin önemi de büyüktür.

Çünkü toplumsal ilerlemenin yolunu açan cumhuriyetin ilk yıllarında, Atatürk´ün, 1925´te yaptığı bir meclis konuşmasıyla genel hayatımızı yeniden düzenleyecek  yasaların müjdesini vermesinden hemen sonra hükümetin hazırladığı tasarıyla,

Ailede kadın-erkek eşitliğini sağlayan, evlilikte resmi nikah zorunluluğu getiren, erkekler için tek eşle evlilik esasını alan, kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanıyan, mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konusunda kadınla erkek arasında eşitlik sağlayan ve bütün bunların sonucunda kadınlara siyasal alanda seçme ve seçilme hakkı veren bu reformlar, Türk Medeni Kanunu adıyla bu tarihte onaylanmıştır.

Medeni Kanun ile ilgili sözlerinden bir kısmını alıntıladığım Atatürk, Türk kadınının dünya kadınlığına elini vererek, dünyanın barış ve güveni için çalışacağına emin olabilirsiniz diyecek kadar Türk kadınına güvenmiş.

Bir topluluk, cinsinden yalnız birinin asrın icaplarını edinmesiyle yetinirse o topluluk yarıdan fazla güçsüzlük içinde kalır. Bizim topluluğumuzun başarısızlığının sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz kayıtsızlık ve kusurdan ileri gelmektedir öngörüsünde bulunmuş.

Zaman ilerledikçe, ilim ilerledikçe, medeniyet dev adımlarla yürüdükçe, hayatın, asrın, bugünkü gerçeklerine göre evlat yetiştirmenin güçlüklerini biliyoruz. Bugünün anaları için gerekli özellikleri taşıyan evlatlar yetiştirmek pek çok yüksek özelliği şahıslarında taşımalarına bağlıdır. Bu sebeple kadınlarımız daha çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar düşüncesiyle hareket ederek,

Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım inancıyla çalışmalarına başlamış.

En uygar uluslar derecesinde hukuk kurallarımızı da iyileştireceğiz ana fikriyle yola çıkarak Avrupa´nın pek çok ülkesinde kadınlar haklarını alamamışken bu düzenlemelerle Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta diğer hemcinslerinin üzerinde yer vermiş.

Öyle ki, kendisine huzur iklimi yaratan kadın olarak anılan manevi kızı Afet İnan öğretmenlik yaptığı o yıllarda bir gün derste öğrencilerine seçim denemesi yaptırmış. Denemenin sonucunda bir kız öğrencinin başkan seçilmesine bir başka erkek öğrenci itiraz etmiş. O zamanlar henüz kadınların seçme ve seçilme hakkı yokmuş çünkü. Dersten çıkan Afet Hanım doğru Atatürk´ün yanına gitmiş, üzüntüsünü dile getirmiş. Bunun üzerine Atatürk bu hakkın başka ülkelerde kadınlara nasıl verildiğini araştırmasını söylemiş ona. Uzunca bir zaman araştırmış Afet Hanım ve bu konuda bir konferans vermek üzere hazırlanmış. Konferansta giyeceği elbisenin modelini Atatürk çizmiş. Lacivert biyeli elbisenin içine bir de ipek gömlek diktirilmiş. Atatürk, gömleğinin kollarına takması için kendi pırlanta kol düğmelerini Afet Hanım´a hediye etmiş. Oldukça başarılı geçen ve ses getiren bu konferanstan sonra kadınların seçme ve seçilme hakkı gündeme gelmiş.

Ve o yıllardan geleceğe rehber olan Atatürk, her konuda olduğu gibi,

Türk kadını, evdeki medeni mevkiini salahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Siyasi hayatla, belediye seçimleriyle, tecrübe kazanan Türk kadını bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin bir çoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır sözleriyle belirlediği yol haritasını da miras bırakmıştır.

İnanıyorum ki en başta Türk kadını onun kıymetini hep bilecek, hatırlayacak ve hatırlatacaktır.  

 

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29