Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLERİ


Hatırlarsınız, bu köşede daha önce birkaç kez gündeme getirmiştik Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Ön Lisans Mezunları´nın kadro mağduriyetlerini ve atanamamalarından dolayı yaşadıkları sıkıntıları. Ardına yaşanan süreçte çabaları yerini bulmuş, atamaları yapılmış, onların bu mutluluğunu da sizlerle paylaşmıştık.

Bu defa benzer bir konu  Felsefe grubu öğretmenleriyle alakalı. Onlar bir platform oluşturmuşlar, ilgili yerlere başvurularını yapmışlar, bizlerden de kendilerine ses olmamızı rica ediyorlar. Alanlarındaki sorunların fark edilmesini dileyerek, bütün kanalları kullanarak ulaştıkları yetkililerden çözüm bekliyorlar. Ülkemizde eğitimdeki sorunlardan birisi de atanamayan öğretmenler. Öğretmen olmayı hayal eden yüz binlerce genç, atanmak için gerekli aşamaları (Kpss, Branş dersleri için Alan Bilgi Testi vs.) başarıyla geçseler bile, eğer kontenjan ayrılmamışsa atanamıyorlar. Öte yandan, genel amaçlarından birinin, öğrencileri beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişen bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüslere değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek olan Milli Eğitim sisteminin de, programına önümüzdeki yıl ilk kez okutulacak Düşünme Eğitimi Dersi´ni koyduğu biliniyor.

İşte bu aşamada, ?Sadece menfaatler kapsamında değil, ülkemizin gelişen eğitim sistemine göre bizlerin de gereken önemi ve yeri alması gerekliliğine inanıyoruz? diyen Felsefe Grubu Öğretmenleri bir araya geliyor. Ve ?Eğitim ailede başlayan ve hayatımızın sonuna kadar devam eden bir süreçtir. Bir ülkenin eğitim anlayışı o ülkenin geleceğe bakışını gösteren en önemli göstergelerden biridir. Aile ile başlayan ve okullarda devam eden eğitim, bir ülkede parlak beyinlerin oluşmasında en büyük adımdır. Bu adımda bizler felsefe grubunun derslerinin çok önemli bir role sahip olduğunu biliyoruz ve eğitim sisteminde bir farkındalık yaratmak istiyoruz? cümleleriyle devam ediyorlar. Çünkü biliyorlar ki, düşünme, bireyi ve toplumları sahip olabilecekleri en yüksek değerlere ulaştıracaktır. Bunda da en önemli adım tıpkı Whitehead´in söylediği gibi ?düşüncelerin serüveni? olarak tanımladığı felsefeyle atılacaktır. Ve savundukları şu oluyor: ?Öğrencilerin bu anlamda becerilerinin arttırılması ve Türk Milli Eğitim sisteminin amaçlarının gerçekleştirilmesi, düşünme eğitimine önem verilmesi ve öğretilen düşünme becerilerinin işe koşulması ile mümkün olacaktır. Böylece, öğrencilerin eleştirel düşünebilmesi, mantıksal bağlar kurabilmeyi öğrenmesi, onların ileride sağlam kararlar alarak başarılı bireylere dönüşmesine yardım edecek en farkındalığa sahip branş olarak Felsefe grubu görülmelidir.?

Oysa bir taraftan da farklı başlıklarda ele alınması gereken pek çok konunun olduğundan söz ediyorlar. Diğer branşlardaki öğretmenler gibi bir atanamama, kadro bekleme sorunları varmış. Hatta Felsefe grubu öğretmenlerinin diğer branşlara nazaran atamaları geçtiğimiz yıllarda ve bu yıl da dahil olmak üzere istenilen düzeyde olmamış. Bu durum, bölüm mezunlarının ve atanma umudu taşıyan felsefe öğretmenlerinin Kpss´den aldıkları yüksek puanların heba olmasına sebebiyet vermiş. Okullarda felsefe dersi haricindeki felsefe grubu dersleri seçmeli ders olduğundan bu alanda ihtiyacın gittikçe azalması, seçmeli derslere atama yapılmadığından, kendilerinin yerine, bu derslere başka branşlardan olsa dahi atanmış başka öğretmenlerin girmesi, onlar açısından sıkıntıyı daha da arttırmış. Aynı zamanda eleştirel bir bakış açısı kazanması hedeflenen öğrencilerin felsefe kavramlarını öğrenebilmesi için okutulan felsefe derslerinin sayısı yetersizmiş. Bu da öğrencilerin girdikleri üniversite sınavında bu derse ait, sayısı hiç de azımsanmayacak kadar soruda başarısız oldukları sonucunu göstermiş.

Öncelikli olarak atamalarda yaşadıkları mağduriyet sorununu dile getiren Felsefe grubu öğretmenleri önümüzdeki yıllarda bu konuya çare bulunulmasını talep ediyorlar. Aynı zamanda da yaralara merhem olacak çözüm önerileri geliştirmişler. Buna göre zorunlu hale getirilmesinin katkı sağlayacağı Felsefe derslerinin  9. sınıfta Felsefi Kavramlar, 10. ve 11. sınıfta Felsefe´de Problem Alanları ve Felsefe Tarihi, 12. sınıfta Felsefi Metinler olarak lise ders programında yer almasının uygun olacağını düşünüyorlar. Ve 2017-2018 öğretim yılından itibaren başlanacak, ortaokulda yer alacak ?Düşünme Eğitimi? dersinin 6. 7. ve 8. sınıflarda zorunlu hale getirilmesinin ve bu dersin Felsefe grubu öğretmenlerince verilmesinin hem dersin amacına hem de sorunun çözümüne katkıda bulunacağına inanıyorlar.

Dilerim haklarındaki gelişmeler olumlu olur ve bu kez de onların mutluluğunu paylaşırız.

Dilek yıldız
11.07.2016 09:43:25
Kaleminize ve yüreginize saglık Türkiye de düşünen ve akıl süzgecini kullananlara ihtiyaç var felsefe eğitimi almadan olmaz.

Emrah TEPE
11.07.2016 23:59:21
İlgi ve alakanız için çok teşekkürler Zeynep Hanım.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51