Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


O SATIH BÜTÜN BİR VATANDIR


Kurtuluş Savaşı´nın dönüm noktası ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi´nin zaferle sonuçlanmasına yol açan, 22 gün, 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi, 95 yıl önce, tam da bugünlerde, 23-Ağustos´ta düşmanın yoğun top atışıyla taarruz etmesiyle başlamış.

 Çok büyük ve kanlı bir savaş anlamına gelen ve tarafından Melhame-i Kübra ifadesiyle anılan tarihimizdeki bu en önemli savaşın kaybedilmiş olma durumunda Sevr´in hızla uygulamaya geçeceğini gören deha Atatürk, ?Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün bir vatandır? emrini vererek kötü giden savaşın seyrini değiştirmiş.

?Küçük, büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük, büyük her birlik, ilk durabildiği noktada, tekrar düşmana karşı cephe oluşturup savaşmaya devam eder. Yanındaki birliğin çekilmeye mecbur olduğunu gören birlikler, çekilen birliğe uymayacaklardır. Bulundukları mevzide mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye ve düşmana karşı koymaya devam edeceklerdir? stratejisiyle Türk birliklerinin düşman ordusuyla arada büyük bir mesafe bırakarak çekilmesine ve savunma yapmasına karar vererek savaşın geniş bir alana yayılması amacını tercih etmiş. Böylelikle düşman kuvvetlerinin bulundukları yerden uzaklaşıp, bölünmüş olacağını öngörmüş.

Bu karar neticesinde eğer başarısız olunursa düşmanın Anadolu´nun içine kadar gireceği, muhtemelen Kurtuluş Savaşı´nın da kaybedileceği riski göz önünde tutularak can pahasına büyük bir mücadeleye girilmiş. Millet, elinde, avucunda ne varsa askere vermiş. Ve tarihin gördüğü en büyük direniş başlamış. Ümitlerin tükendiği bir anda, çok geniş bir cephede, uzun süren bir savunma savaşıyla Dua Tepe´de kazanılan bir zaferle neticelenmiş.

Bu zafer öyle bedellerle kazanılmış ki tertemiz alnından vurulup düşenler, düştükleri yerde kalmışlar. Çok hızlı hareket etmenin gerektiği cephelerde, vatanı için, omuz omuza savaşan binlerce asker, şehit olduğunda da toprağa birlikte konulmuş. Kimin, nerede yattığının bilinmediği, her yerin toplu mezar olduğu kurtuluş mücadelesi için, ?Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı. Düşün altında binlerce kefensiz yatanı? dizeleri çıkmış bağrından Mehmet Akif Ersoy´un.

İşte yıllar sonra bugün, genel bir yanılgıyla Sakarya´da geçtiği sanılan ama Sakarya Irmağı´nın hemen yanında, Ankara, Polatlı civarında yaşanan Sakarya Meydan Muharebesi´nin yapıldığı alanlar Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Park olarak ilan edilmiş. Çalışmalar sonucunda o dönemden kalma izlere, mevzilere, siperlere ulaşılmış, nerede yattığı bilinmeyen şehitlerin mezarları araştırılmaya başlanmış. Sadece bu savaşta 5.713 şehit verildiği tespit edilmiş. Bir milletin kaderinin yıllar önce, kurtuluş destanıyla tarihe yazıldığı bu topraklar böylesine kıymetli. Çünkü, ?Şüheda fışkıracaktır toprağı sıksan şüheda.?

O yıllarda ele geçirmek istediklerine ulaşamayan karanlık odaklar, bugün her fırsatı değerlendirmeye, terör adı altında ülkemizi parçalamaya çalışsa da bilinmelidir ki milli birlik ve beraberlik içinde olunca yapamayacağı hiçbir şey olmayan bu millet, büyük acılarla da olsa, o sathın bütün bir vatan olduğunu tüm dünyaya göstermiş.

 Vatanlarından uzaklaşmak durumunda kalıp, perişan olanların acıyla izlendiği günümüzde, sayelerinde kazanılmış bir zaferde binlerce kefensiz yatanlara neler borçlu olunduğu daha iyi analiz edilmeli. Dolayısıyla planlı olarak, her anlamda saldırıya maruz kalmak yan yana durmayı, sağduyuyla, akılla hareket etmeyi gerektirmeli.

Bu cennet vatan için canlarını düşünmeden veren, adlarını bile bilmediğimiz her şehide, Yüce Atatürk´e, onun yolunu meşale bilen fedakar millete minnettarız. Emanetlerine sahip çıkmak hepimizin borcu. Ruhları şad olsun.

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00