Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


YENİDEN


Çoğumuzun içine doğduğu ailede ve büyüdüğü mahallede ortak değerler esastı. Bu değerlerin arasında bize sunduklarıyla üzerine bastığımız toprağa ait olduğunu hissetme, sahiplenme ve gerçeklerini kabul ederek yaşatma çabası da vardı ki adına vatan sevgisi denirdi . Bu öyle bir şeydi ki, aklın ve mantığın gerektirdiği pek çok şeyin altında yalnızca gerçek sevginin mucizesinin yattığına inanılırdı. İnsana olan saygının önceliğiyle farklılıkları yok saymadan millet olabilmenin gayet olağan halleri yaşanırdı. Kimliklerden önce kişiliklere, iyi insan olmaya ve bunun gerekliliklerini yerine getirmeye önem verilirdi. Toprağın, üzerinde yaşayan herkese vatan olduğu, üzerinde yaşayanların da o toprağa sorumlulukları olduğu düşünülürdü. Bayrağımıza, inançlarımıza, vatanımızın birliğine saygı duyulur, bunun için çabalanırdı. Sevinçte, kederde, yasta el vermenin gücüne özenilirdi. Sabahları sokaklarda günaydın sesleri yankılanırdı. Komşuya gönderilen tabaklarda Allah ne verdiyse vardı. Öpülen ellerde büyüğe hürmet, küçüğe hoşgörü olurdu. ?Ver elini bayramlaşalım? türküsünün gönülleri titreten coşkusu yaşanırdı. Ölüme rahmet okunur, askere, geline kına yakılırdı. Bir harf öğretene bir ömürlük, bir kahveye kırk yıllık hatır biçilirdi. Ahde vefadan saten, aklıselimden ipek, atlastan bayrak dikilirdi. Askere esas duruşa geçilir, polise selam çakılırdı.

Oysa bugün gelinen durumda ?Eledim, eledim, höllük eledim, aynalı beşikte canan bebek beledim.? acısıyla boğazı düğümlenen anaların ağıtları duyulmuyor öfke seslerinden. İnsanların olduğu gibi ülkelerin de kırılma noktaları oluyormuş demek ki ne kolay birikmiş sevgisizliğin yoluna döşenen eteklerdeki nefret taşları. Gurbet ellerde yaşıyormuş gibi bir sahipsizlik duygusuyla geleceğe dizilebiliyormuş hüzün kuşları.

Adına ne derseniz, oyunun kuralları olması gerektiği gibi işlemiş, ekmeğin üzerine sürülen yağın da en bol kısmı terör ve uzantılarıyla çiğnenmiş durmuş yıllarca. Sınırları bahane ederek ortak değerleri yutmaya çalışan o tek dişi kalmış canavar teknolojinin de yardımıyla küçülen dünyada önce insan olmanın gerekliliklerini kaybettirmiş sonra kendi önceliklerini gözeterek aratır hale getirmiş. Kavramlar alt üst edilmeye, kimlikler zedelenmeye, milli duygulara zarar vermeye, ulus devlet olmanın içi boşaltılmaya çalışılmış. En büyük güç olan aynı topraklarda zaten bir arada yaşıyor olmanın verdiği manevi haz ayrıştırmanın egemenliğine yenik düşeyazmış. Çünkü ekilen tohumun zehri topraktan önce gönülleri bölmeye hedeflenmiş.

Yüzlerce yıldır birlikte düğün-dernek kurmuş, komşuluk hakkını helal etmiş insanların yaşadığı Anadolu´nun aynı havayı soluyan herkese yetecek zenginliği ortadayken, bugün tek diş olmaktan çıkmış canavarın boğazına dizilen lokmalardan olmaktansa gün yeniden elele, gönül gönüle olma zamanıdır. Hiç de zor değil, farklılıklardan zenginleşerek, zincirleri genişleterek, affetmeyi bilerek süre gelen yıllara yenilerini eklemek. Aşık Veysel´le uzun ince bir yola düşmek, Neşet Ertaş´la evvelim sendin ahirim sensin, Yunus´la bir ben vardır içimde benden içeri diyebilmek, Mevlana´nın ne olursan ol, gel diyerek açtığı kapıdan içeri girebilmek. Kolaydır, hiç vazgeçmemek lazım, buna inanılıyorsa,

?Bir yağmur yağıp da bazen,

Tozu dumanı önüne katmalı.

Ölü bedenleri değil Eylül,

Toprağa genç sevdalar ekmeli.

Çocukların kaybettiği neşeli mendilleri,

Bir şiir yeniden işlemeli.

Dağlıyorsa her rüyayı huzur,

Yasın hüzünlü sessizliğiyle uyanmalı.

Karanlık, gizli bahçelerdeki nefreti,

Anaların boğazındaki yara yenmeli.? diyebilmek.

 

sibel duymaz
14.09.2015 16:28:01
Zeynep Hanım Bugün nefretle dolu, sevgisizlikle kaplanmış gönüllere dillere inat , yine ne güzel yazmışsınız. Sizi okumak ve sizler gibi düşünen insanların olduğunu bilmek, umut dolabilmem için tek neden. Sevgiyle kal

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51