Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


ADANA HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR


Toprağın, kendi kendini ve üzerinde olanı beslemesi gibidir Çukurova´nın kendi bereketinden değerler yaratması ve yaşatması. Bir tarım ve buna bağlı sanayi kenti olan Adana da, sıcağı gördükçe, beyaz altın gibi ışıldayan uçsuz bucaksız pamuk tarlalarıyla, bacası tüten tekstil fabrikalarıyla, bağrında yetişmiş ve farklı yörelerden kucağına gelmiş insanların kültürel çeşitliliğiyle, sanatı ve sanatçısıyla can suyuydu bir zamanlar bu geniş ovaya.

Orhan Kemal´in Dört kilo çiğit at, seksen kilo kütlü versin diyerek bahsettiği, o değilden yere düşen bir karpuz çekirdeğinin yaşam bulduğu bu topraklar, -kimden kaldığını hatırlamadığım- Has vatan duygusu sıla hasretidir. Bir yere gitmiş olmasanız da eksikliği çekilenden beslenir; artık olmayandan ya da henüz olmayandan satırlarındaki gibi bir özlemle, kaybettiği o rengi yeniden yakalamaya çalışan bir şehir şimdilerde.

Bugüne kadar yaşamış olduğu tüm sorunlardan, olumsuzluklardan uzaklaşmak istercesine, kendisi için heyecanlanan, tutkuyla sahiplenen insanların, bir çocuğun başını okşarkenki ellerinin şefkatine teslim olmuş, yüzü yeniden gülümsemeye başlıyor sanki.

Evet, elindekileri birer birer kaybetmiş ve kaybetmekte olan Adana´da olması gerekenler oluyor. Ve son yıllardaki çabalarla yerine konulmaya çalışılanlar bu toprakların çoktan hak ettiği gururu canlandırıyor. Sadece son birkaç haftada yaşananlar bile, sanki gelecekte görülmek istenen güzelliklere örnek teşkil ediyor. Bakınız mesela;

Daha geçen ay, ATAK A.Ş. tarafından geliştirilen Plato Adana projesiyle ilgili bir toplantı yapıldı. ?Önemli bir sinema kültürü ve geçmişi bulunan Adana´nın doğal bir film platosu olacağı? yönünde bir girişim başlatıldı. Film endüstrisine ait tüm alt sektörün, ekonomiyi besleyeceği, eğitimli iş gücüne katkı sağlayacağı, turizme yönelik hareketlere can katacağı, zaman içinde kaybolmaya yüz tutmuş bazı kültürel değerleri görünür kılacağı, koruyacağı planlandı. Aynı şirket, geçtiğimiz Ağustos´ta Beyrut-Adana Turizm Köprüsü projesinin ilk aşamasını başarıyla tamamlamıştı. 50´den fazla Lübnanlı ve çok sayıda Adanalı turizmcinin katıldığı toplantılarda 189 adet ikili iş görüşmesi gerçekleştirilmiş ve iş bağlantıları yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde yeniden görüşmeler ve teknik temaslar sağlanarak, Lübnan´ın en büyük tur operatörü ve bir özel havayolu ile sponsorluk anlaşması yapıldı.

Ortadoğu´nun ve Türkiye´nin en büyük müze kompleksi olan, 68 bin 530 metrekare hizmet alanını kapsayan Adana Müze Kompleksi´nin ilk etabı, üç gün önce, 18-Mayıs Dünya Müzeler Günü´nde açıldı. Ünlü yazar Orhan Kemal´in de bir dönem bekçi olarak çalıştığı, şehrimizin en eski sanayi kuruluşlarından biri olan Milli Mensucat Fabrikası´nın yerine inşa edilen bu kompleksin ilk etabında arkeoloji, mozaik ve çocuk müzeleri yer alıyor. İkinci etap çalışmaları ise etnografya, tarım ve sanayi müzelerinin yapımıyla devam ediyor.

Yenilenen yönetimiyle Artı Gönüllüler Derneği´nin düzenlediği Engel Olma Destek Ol temalı, çoğu arkadaşım ve tanıdığım, iş dünyasından kadınların gönüllü olarak mankenlik yaptığı, engellilerle birlikte podyuma çıktığı, elde edilen gelirin engelliler yararına kullanılacağı defilenin üzerinden henüz beş gün geçti.

Son olarak, dün, dünya çapında birçok filme imza atan yönetmen ve senarist Ali Özgentürk´ün 50. Sanat Yılı, filmlerinde rol alan sanatçıların katılımıyla memleketi Adana´da kutlandı. Seyhan Belediyesi´nin 2. Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında organize ettiği bu program Yaşar Kemal Kültür Merkezi´nde düzenlendi. Başta Türkan Şoray, Halil Ergün ve Suna Selen olmak üzere çok sayıda sanatçı bir kez daha bu topraklarla ve insanıyla buluştu.

Bu bir avuç insanın, sivil toplum örgütlerinin ve yönetimlerin tek ortak yanı, bu şehre gönül vermek, tek ortak amaçları ise bu şehrin hak ettiği yere gelmesini görmek. Bunca zenginliği olan bir şehrin, gerçekte daha farklı bir yerde olması gerektiğinden midir ya da serde Adanalılık var, sevdi mi Allah´ına kadardır ondan mı veya her ikisinde mi keramet bilinmez ama herkesin burası ayrı bir cumhuriyet diyerek gönülden bağlandığı bu şehir, her şeyin en iyisini hak ediyor. Kaybedilenler yerine konabilir yeter ki yok olmasına izin verilmesin. Dokunacak birileri bulunabilir yeter ki destek olmaktan vazgeçilmesin.

Hep dediğim gibi, ne tutkudur ne de heves, bir sevdadır Adana.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00