Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


DÜNYA BARIŞI VE İNSAN HAKLARI GÖNÜLLÜLERİ


Dünyada insan hakları ihlalleri ve cinsiyet eşitsizliği yaşanırken, savaş çığırtkanlığı yapılırken, son yıllarda özellikle Ortadoğu´da olanlar gözler önündeyken;

Biri Güney Kıbrıslı, BBC Televizyonuna da çalışan gazeteci, yazar, aktivist Tina Adamıdou, diğeri Kuzey Kıbrıslı, Çalışma Bakanlığında görev almış gazeteci, yazar, akademisyen Çiğdem Dürüst ve öbürü Adanalı, İnsani Değerleri Yüceltme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berrin Ünlü, ki kendisi kolejden sınıf arkadaşım, üç kadın, ulusal ve uluslararası toplumlarda barışın esas kılınması isteğiyle bir araya gelirler. Boğaziçi Üniversitesi´nden bu anlamda eğitim alırlar.

İDYD tüzüğünde de yer alan, ?İnsan ve değer ilişkisi ve buna bağlı problemler, çok geniş kapsamlı ve çeşitli açılardan ele alınarak incelenmesi gereken bir olgudur. Değerlerin, etik, estetik, dinsel vb. olmak üzere çeşitleri olduğunu biliyoruz. Ama içeriği ve niteliği farklı olsa da bütün değerler; insan ürünü olmaları, insan tarafından gerçekleştirilmeleri bakımından ortak bir özelliğe sahiptirler. Bir yere gitmeye, bir şey yapmaya; belli bir eylemde bulunmaya ya da bir şeyden vazgeçmeye karar vermemizde, değerlerin/değerlerimizin yön vericiliği söz konusudur? düşüncesinden hareketle, yanlarına pek çok değerli insanın katkılarını da alıp, Eylül sonunda ilki şehrimizde olmak üzere bir çalıştay düzenlerler.

Adana´da gerçekleştirilen, uluslararası alanda insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış gibi ana temaları ele alan, beş gün süren etkinlikler ve üç günlük atölye çalışmalarıyla adına ??Win Win Peace?, ?Kazan Kazan İnsan Hakları? dedikleri, İnsani Değerleri Yüceltme Derneği ve Adana Kent Konseyi işbirliğinde gerçekleşen bu çalıştayda, yurt içi ve yurt dışı organizatörlerin çabasıyla Büyükşehir başta olmak üzere, Çukurova ve Sarıçam Belediyelerinden yetkilileri, sivil toplum örgütlerini, kamu kurumları temsilcilerini, içlerinde Birleşmiş Milletlerde çalışmış Suriyeli bir öğretmen gibi örnekleri olan kırkın üzerinde konuğu bir araya getirirler. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Sayın Mustafa Kibar davetiyle onları makamlarında ziyaret ederek desteklerini alırlar.

-Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet

 -İnsan Ticareti

 -Namus Cinayetleri

 -Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

 -Mülteci Sorunları

Başta olmak üzere tematik alanda insan haklarıyla ilgili konuları masaya yatırırlar. Çocukların, kadınların şiddeti yaşadığı, gözlemlediği ve şahit olduğu, bireylerin cinsiyet, din, dil, ırk, etnik köken, ideolojik bakış açısından ayrımcılığa uğradığı, insan ticaretinin kadın yoksulluğunu kullanarak kadını bir meta gibi gördüğü, kadının insan hakkını kullanımı konusunda ciddi eksiklikler olduğu, organ mafyasının bireylerin yaşamını tehdit ettiği, göçmen ve mültecilere birer insan olarak hak ettikleri desteğin sağlanamadığı günümüzde insan haklarıyla ilgili sorunları şehrimizde, ülkemizde ve dünyadaki halleriyle ele alırlar.

Bütün bu sorunlara ve alt başlıklı konulara yasalarda ve pratikte düzenlemeler yapılmasını, bireylerin, toplumların daha insani koşullarda ve huzur dolu bir dünyada yaşayabilmeleri amacıyla akademik, sosyal, siyasal, ekonomik ve sivil çalışmaların devletler, hükümetler, sivil toplum örgütleri ile paralel gerçekleştirilmesini ve bunun için  gerekli işbirliği eylem planlarının hazırlanmasını talep ederek çözüm önerileri geliştirirler. Bu işbirliğiyle ulusal ve uluslararası alanda bir ağ oluşturmayı amaç edinirler. Yirminin üzerinde basın kuruluşunda yer alırlar. Üzerinde çalıştıkları sorunları ve çözümleri maddeler halinde toparlayarak daha geniş içeriğiyle bir kitap haline getirirler. Ayrıca çalışmalarının sonuçlarını ortaya koyarak hedef ve beklentilerini açığa çıkaracak bir mektubu ilgili tüm yetkililere ve kurumlara gönderme kararı alırlar.

Böylesi bir projenin özellikle kadın eliyle ve Adana´da gerçekleştirildiğini görmek gurur, onların sesi olabilmek de ayrıca mutluluk verici. İkincisinin Kıbrıs´ta, üçüncüsünün ise İtalya´da yapılmasının planlandığı, dünyada barışın kazanması için daha fazla geç kalınmadan toplumların desteğinin arzu edildiği bu çalıştayda dünya barışına ve insan haklarına gönül veren tüm katılımcılara başarılar diliyoruz, destekleyenlere de teşekkür ediyoruz.

berrin Ünlü
14.11.2016 19:26:01
Zeynep kural arkadaşımız her olaya tam yerinden dokunarak gönülleri fethediyor.Başarıları daim olsun.

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00