Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


?SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM?


Ne zamandır düşündüğüm oluşumun bir parçasını yani doğru insanların, doğru yerlerde, doğru işlere dokunuyor olmasıyla üretme, emek ve tüketimde daha yaşanabilir bir dünyada olma arzusunu harekete geçirmeye çalıştığımda bir grupla tanıştım.

 Her biri çok farklı meslek gruplarında olan bu arkadaşlarla iletişimde kalarak ben de yeni şeyler öğrendim. Öyle bir felsefeleri var ki, yaşamak istedikleri ve gelecekte çocuklarına bırakmak istedikleri bir dünya için ellerinden geleni yapıyorlar. Geçici iyileştirmeler yerine kalıcı olanı yerleştirme yönünde bilinç oluşturmaya, insanın yok ettiği, tükettiği bir dünyayı  yaşanabilir kılmak ve korumak adına duyarlılık yaratmaya çalışıyorlar. Ekolojik yaşamı destekleyecek her tür çalışmalarda denge unsuru olmaya gayret ediyorlar. Kim mi onlar? Doğal bir yaşamı desteklemek için bir araya gelen Adanalı ve Mersinli gönüllüler. Aralarında akademisyenler var, yazarlar, sanatçılar, doktorlar, eğitmenler, gazeteciler, doktorlar, mühendisler var. Özünde kuvvetli bir bağ kurmak amacıyla özellikle az sayıda kişiyle başlamışlar ve aile gibi olmuşlar. Onlar çoktan ?Bir Adım Atmışlar.? Belki çoğumuzun yapmak isteyip de yapmak için çabalamadıklarımızı başarmışlar. Topraktan, tohumdan başlayan tüketime kadar her bir canlıyı doğrudan etkileyen bir doğal yaşamı önce canlı tutmaya sonra sürekli hale getirmeye çabalıyorlar. Bu amaca hizmet eden etkinlikler düzenliyorlar, oluşmuş olanların içinde yer alıyorlar. Sosyal medyada ve yerel basında da aktifler. Çukurova Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (Çeyi), Çukurova İnsan, Tohum, Toprak Atölyeleri (Çitta) ve Yeşil Gazete bunlardan sadece bir kaçı.

Aynı zamanda merkezi İstanbul´da bulunan bir Sürdürülebilir Yaşam Platformu da var. Onlar da doğal bir yaşama ve çevreye ait aklınıza gelen ne varsa bilinçlenme sağlayarak sürdürülebilir bir yaşamı sağlamayı ilke edinmişler. Tarımdan, gıdaya, üretimden, tüketime, ekonomiden, enerjiye ekolojik bir yaşamı destekliyorlar. Değişimin ve bilincin önce insanın kendisinden başlayıp,  yerele, ulusala ve dünyaya yayılacağına inanıyorlar. Bu amaca destek sağlayacak bir de Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali düzenlemişler. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, yaşamın her alanının bütüncül bir dünya görüşüne göre yeniden biçimlenmesine katkıda bulunmak için düzenleniyor. Kişilerin ve kurumların bu kavrama katkıda bulunacak davranışlarına ışık tutuyor. Festival, gerçek hikayelerle, ilham vererek  dünyada sürdürülebilir bir yaşam için yapılan çalışmaları, eylemleri, düşünce sistemlerini, uygulamaları ve bu amaç için bir bilinç oluşturmayı  seyirciyle paylaşıyor. Bireyleri sağduyuya ve umuda davet ediyor. Onları, kendilerini güçsüz kılan bir sistemden sıyrılabilecekleri ve güçlerini keşfedecekleri yönünde cesaretlendirme amacını taşıyor. Festivalde yaratıcılık ve çözüm öneren filmler yer alıyor. Toplumun her kesiminden bu konuda duyarlı olan insanları bu tarz filmlerin izlendiği salonlarda destekçi  davetli konuşmacılarla bir araya getiriyor. Dönüştüren, ilham veren, belgeseller tadında hazırlanan bu filmler festival günleri boyunca salonlarda izleyicilerle buluşuyor. 20-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen bu festival  Adana da dahil olmak üzere geçen sene 11 ilde düzenlenmiş. Yerel yönetimler de onlara destek olmuşlar.

 İşte benim bu sene tanıdığım bu gruptaki arkadaşlar bu festival için de katkılarını esirgememişler. Seyhan Kültür Merkezi´nde ücretsiz olarak film gösterimlerinin ve davetli konuşmacıların, müzik dinletilerinin yer aldığı çeşitli programlar yapılmış geçen sene. İzleyicilerin katılımı sağlanmaya çalışılarak bir kelebek etkisi yaratmak hedeflenmiş. Bu sene de daha gelişmiş programlarla hazırlandılar. Yerel yönetimlerden söz aldılar. Bu senenin filmleri ve programı önümüzdeki haftalarda kesinlik kazanacağı için bunun duyurusunun yer alacağı bir başka yazı daha yazmayı festival günlerine yakın bir tarihte planlayarak şimdilik sadece bütün bu olanlardan haberiniz olmasını arzu ettim. İstenince, çabalayınca güzel şeylerin de yapılabileceğini ve yapılmışlardan örnek sunmayı görev bildim.

Ve bu haftaki yazımla da emek harcayan, üreten, doğru tüketimde tasarrufu olan her insanın kalıcı bir iz bıraktığını göz ardı etmeksizin, bu anlamda bilinç sağlamanın hepimizin boynumuzun borcu olduğuna inanarak bu amaca hizmet eden herkese teşekkürlerimi sunmak istedim. Her şey daha yaşanır bir dünya içinse elbette her zaman, gücümüz yettiğince bu tarz sağduyu gerektiren çalışmaların içinde olmamız gerektiğine dikkat çekmiş olmayı diledim.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22