Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


ÖZLEDİĞİMİZ GÜNLERE


Bizim için milat gibiydi o sene.

Seksenlerin başındaydık ve lisedeydik. Gördüğümüz, göreceğimiz en güzelleri olan çay partilerinin düzenlendiği (ki buna zaman zaman kardeş okulumuz Tarsus Amerikan Koleji de katılırdı. Sadece kızların okuduğu bir okulla, sadece oğlanların okuduğu bir okulun karşılıklı ziyaretlerinin ve düzenlenen çay partilerinin ne anlama geldiğini takdir edersiniz) zamanlardı.

O Aralık sonunda bu partilerden biri şekil değiştirmiş, yeni yıl kutlaması haline dönmüştü. Bu kutlamada, Büyük Salon kendi çapında şık bir kıyafet balosuna tanıklık etmiş, biz kızlarsa, o güne kadar mütevazı evlerimizde, ailelerimizle geçirdiklerimizden başka, hayatımıza renk katan ilk örneği olması sebebiyle yıllarca ne kadar eğlendiğimizi konuşmuştuk.

Tadı damağımızda kalmış olacak ki, bunun verdiği cesaretle o hafta, aynı zamanda hem yılbaşını onlarda geçirmek hem de evlerinde yatıya kalmak üzere yalvar, yakar izin koparmıştık. Ve Güzin´lerin bahçeli, sıcacık evi, bereketli sofrası, hayatlarında ilk kez kendi evlerinden ve ailelerinden başka bir yerde yeni yılı karşılayan on-on beş kızın neşesine ortak olmuştu. Hayalleri, umutları olan o genç kızlar, geleceğe iyi niyetlerle ilk kadehlerini kaldırmışlardı.

Gelecek de bir gün geldi. Acının ve hüznün yerleştiği dünyanın gerçeğine varıldı. Aradan geçen yıllar boyunca onlarca yılbaşı kutladık, boyumuzca evlatlar yetiştirdik. Şimdi onların heyecanla kendi aralarında hazırladıkları yeni yıl kutlamalarını izleyen yetişkinler olduk. Fakat hiç bu kadar, ülkece üzüldüğümüz, kahırlandığımız, endişelendiğimiz bir yılı daha geride bırakmadık. Kolay değil iyi dileklerde bulunmak ama böyle bir iklimde zamanla kök salıp, yaş aldıkça, geleceği kısaltıp, geçmişi çoğalttıkça, insan, öyle anlar yaşıyor ki, hayallerinden çok özlemlerinden kendine bir dayanak yapmayı öğrendiğini fark ediyor. Ve belki de bu özledikleri, hayalleri haline geliyor. O anlarda en güvenli sığınak olarak bilinen yüreğini avuçlarının arasına alıyor. Biliyorum ki hepimiz,

Yüreğimiz elimizde, 2016´ya veda ederken;

Savaşın, acının, şiddetin yaşanmadığı, çocukların, gençlerin ölmediği, insanların korkusuz ve güvenle dolaştığı, huzurla uykuya daldığı, geleceğinden endişe etmediği sabahlara uyandığı bir dünyayı ümit ettiğimiz zamanları, böyle bir dünyaya iz bırakmış geçmişi ve anıları, dans ediyormuşçasına gökte süzülen sığırcıkları, üzerlerinden geçtikleri kocaman mahalleleri, ıslak kaldırımlarını, sokaklarına ışığı vuran gece lambalarını, başına üşüşmüş pervaneleri, altında düdüğünü çalan gece bekçisini, tek sıra dizilmiş evleri, kapısının üzerindeki kulpları, bahçeye bakan dantel perdeli pencereleri, huzur sinmiş odaları, ortasına kurulmuş sobaları, çaydanlığın yaydığı hışırtıları, kestane patlatılan akşamları, her yılbaşında neşeyle kurulan sofraları, bir masa başında yazılan mektupları, o satırların tek şahidi dolma kalemleri, mürekkepten damlayanları, kapıya gelen postacıları, getirdiği zarfları, her an gidilip, gelinen akrabaları, aileden sayılan komşuları, baş köşede ağırlanan misafirleri, şık sinemaları, siyah-beyaz filmleri, tarçınlı saleplerin içildiği pastaneleri, her biri bir dünya sunan kitaplar dolusu kütüphaneleri, aşktan, sevgiden bahseden şairleri, birbirlerine şiir okuyan aşıkları, masum el tutuşlardaki heyecanları, samimi, dürüst, içten dostlukları, birlikte yol alışları, yağan, saf yağmur damlalarını, altında ıslanışları çok özlüyoruz.

İşte sırf bu yüzden bile, her ne kadar acılar yaralasa da, o yürekler matemle orta yerinden kanasa da, bu denli basit özlemlerin dahi hayalinin gerçeğe döneceği iyi zamanların beklentisiyle, biz görsek de göremesek de, çocuklarımızın geleceği adına,

Ruhum derinlerde, 2017´yi karşılıyorken;

Ülkemizde ve dünyada öncelikle huzurlu günlerin gelmesi, sevginin gücünün kazanması, gönül gözlerinin açılması, iyiliğin çoğalması, her yeni doğan günün bir umut olması için yüreğimle dua ediyorum. O çok özlediğimiz günlerin hatırına, dizlerimizdeki, nefesimizdeki dermanın azalmadığı, önceliğimize hep insanlığı aldığımız, mutluluğun, mutlu etmekten geçtiğine inandığımız, mücadeleyi ilk kendimizde başlattığımız, bunun için gerekli gücü aklımızdan aldığımız, zorlukların bizi yıldırmadığı, en zor zamanlarımızda bile sabırlı olduğumuz, paylaşarak zenginleştiğimiz, merhameti içten hissettiğimiz, yardım ve dostluk elini uzattığımız, barışık kaldığımız, dürüstlüğü erdem saydığımız, hoş gördüğümüz, affettiğimiz nice yıllar diliyorum.

Nurettin Çelmeoğlu
26.12.2016 15:07:57
Tanı ve yorumlara katılmamak mümkün değil. Temenniler için yürekten "İnşallah!.." diyorum.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22