Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


ABD NEREYE KOŞUYOR


Büyük bir meraklı bekleyişin ardından, Cumhurbaşkanının ABD ziyareti ve Trump ile görüşmesinde yaşananlar, çeşitli boyutlarda iç siyasete yönelik spekülasyonlarla devam ederken, Türkiye, yapılan referandum sonrası bir ilkle tanıştı. Cumhurbaşkanı, kuruluş dönemi ardından, ilk kez partili oldu. Doğal olarak tarafsızlık tartışmaları ve muhalefetin itirazları devam ederken, Türkiye, yeni bölgesel gelişmelerden uzak kalıp, iç siyasette yoğunlaşarak, yine zamansız, anlamsız bir gündemin içinde oyalanmaya başladı.

Türkiye, yine ve ısrarla, kendi verdiği oylarla yarattığı gelişmelerin içinde, neredeyse bir kısır döngüye girmişken, ABD Başkanı Trump, yut dışı gezilerine başladı. Trump´ın ilk durağı Suudi Arabistan olurken, ardından da İsrail´e geçti.

Gezilerin gerçek maksadı bir yanda dururken, Türk medyası, ilk görüntülerle, protokol kurallarını göz ardı ederek, mevcut ve artık kolaylıkla yönlendirilebildiğini çok iyi bildiği tribünlere yönelik olarak, Trump´ın eşinin, İslami kurallar gereği üç adım geriden geldiğini çekinmeksizin söyleyebilirken, oradaki görüşmeleri, üzerinde fazla durmayarak ve içeriğini çok kısa vererek geçti. Oysa orada önemli bir silah anlaşması yapılırken, İran´a yönelik açıklamalar da bölgesel geleceğe yönelik emareler içeriyordu ama medya sadece gezinin magazin boyutunda kaldı.

İsrail´deki karşılamada ortaya konulan samimiyet ve yapılan açıklamalar ile ABD Başkanının Kudüs ziyareti ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile işgal altındaki Beytüllahim´de görüşmesi, yeni emareleri de peşinden sürükledi. Kudüs, uzun yıllardır tartışmalı durumda iken, ilk defa bir ABD Başkanı tarafından ziyaret edilerek, İsrail, iddialarında desteklenmiş oldu.

ABD, bölgede İsrail´in etkinliğini artırmaya çalışırken, bir yandan da onu koruyacak tedbirler için, BOP´un sürekliliğini temin etmeye çalışıyor. Aynı zamanda da iki uluslu ancak İsrail kontrolünde tek bir devletle, bölgesel sorunun çözümü için çaba sarf ederken, İsrail´in, yılların ardından bölgede kabulünü sağlamaya çalışıyor. Filistin Devlet Başkanının, bu konuyla ilgili ifadelerindeki yumuşama da dikkat çekiyor.

ABD Başkanının Ortadoğu ziyaretinin ardından, bölgesel politikalarda çok fazla sapma olmaksızın, Suudi Arabistan´ın İran önünde güçlendirilmesi ve İsrail´in geleceği ile Büyük İsrail´in kurulumu maksatlı tüm projelerin, planlandığı gibi yürütüleceği görülüyor. Bu değerlendirmeyle de Türkiye´nin, bölgesel siyasette halen başarılı olamadığı ortaya çıkıyor. Çünkü ABD ve Rusya sahada dilediğince top çevirirken, Türkiye, sadece iç siyasi söylemlerle oyalanıyor ve önündeki, bekasına yönelik tehdidin, yapılanmasının önüne geçemiyor.    

Türkiye, FETÖ, referandum sürecinin spekülasyonları, partili Cumhurbaşkanı, OHAL, yargının tarafsızlığı gibi konularla oyalanırken, sınırlarının hemen ötesinde, bölgenin şekillenmesinde sona doğru gidişte, ivme giderek artıyor. Türkiye´nin, iç siyasi çekişmeleri ve ülke idaresinde geleceğe yönelik kazanımları bir kenara bırakarak, etkin bir bölgesel politika stratejisi oluşturmasının, zamanı geçmeye başladı. Böyle devam edilirse, eldeki bulgur da kaybedilecek ve Türkiye, önümüzdeki süreçte çok daha kapsamlı, teşkilatlı ve silahlandırılmış, eğitilmiş bir terörle baş başa kalacak.

Türkiye, konumuyla halen bölgede stratejik bir üstünlük sağlarken, ABD´nin, Suriye kuzeyinde tesis ettiği üsleri etkinleştirmesi; Rusya´nın, Suriye´deki konumunu güçlendirerek, Doğu Akdeniz´deki varlığını daha etkin sürdürmesi ve kalıcılığını garantilemesi; Almanya´nın, İncirlik meselesi ardından Ürdün´e yönelmesi ve burada kalıcı üslere sahip olabilecek konuma gelmesiyle, önemini giderek yitirirken, konumunu etkin kullanamamanın sıkıntısını yaşayacak.

ABD, nereye koştuğunu gizlemeksizin, kendince emin adımlarla hedefine doğru ilerlerken, Türkiye´nin, hemen yanında ve ülkeyi ciddi şekilde tehdit eden bir terör oluşumunu, bölgenin tarihselliğinde hemen her dönem olduğu gibi ama bu kez ülke yapılanmasıyla ve elde edeceği uluslararası haklarla karşısında bulma tehlikesi var ve tehdit giderek artıyor.

Can UĞURATEŞ

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00