Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


CUMHURİYETİN DÖNÜM NOKTALARI (21)


Temmuz 2016´ya gelindiğinde, Türkiye´nin güneyi artık tamamen şekillenmeye başlamış ve gelişmeler neredeyse tamamen Türkiye´nin aleyhine devam ederken, iç ve dış siyasi söylemler sertleşmeye başladı. Uçak krizinin ardından, Rusya ile ilişkilerini yeniden normalleştirmeye çalışan Türkiye, stratejik ortak olarak isimlendirdiği ABD ile ilişkilerinde, gerginleşmeye başladı. ABD´nin, küreselleşen terörden ve küreselleşen göç hareketinden en fazla etkilenen Türkiye´nin, haklı bölgesel isteklerinde istemsiz, samimiyetsiz davranması ve özellikle YPG/PYD ilişkilerinde, Türkiye´nin söylem ve iddialarını neredeyse hiç sayarak faaliyetine devam etmesi, gerginliği tırmandırmaya başladı.

Bölgesel gelişmeler tüm hızıyla devam eder ve Türkiye´yi beka sorunuyla tehdit ederken, geçmişten gelen, fakat son on yıllık süreçte yaptıklarıyla, neredeyse devletle bütünleşerek hareketlerini geliştiren, Türkiye´yi rejim değişikliğine ve bölünme sürecine hazırlayan önemli bir tehlike de fark edilerek, yapılan mücadele giderek sertleşmeye başladı.

Önceleri yaptıklarıyla, dönemlerin mevcut Hükümetlerinin kimi zaman takdirini, teşvikini elde eden ve dini olduğu izlenimi veren bir yapılanmanın, Devletle tamamen karşı karşıya geldiği ve Devletin kurumlarını yeniden, kendi kadrolarıyla yapılandırarak, Devleti tamamen ele geçirmeyi hedeflediği net olarak görüldü.

Aslında özellikle TSK´yı ele geçirerek, Türkiye´de başlatacakları harekette, silahlı güce sahip olarak engellenemez duruma gelmeleri için başlattıkları atılımlar, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk ve Suikast davalarını başlatan operasyonlar ile dalgalar halinde arka gelmeye başlamışken, bu operasyonların mağdurları, yaptıkları çalışmalarla, tehlikenin farkındalığında ve bilinçli hareket ederek, gerekli olan neredeyse tüm uyarıları yapmış ancak seslerini duyuramamıştı. Çünkü ilgili makamlar halen tehlikenin farkında değildi ve sadece iç siyasetteki devamlılığa yönelik askeri vesayet kavramı üzerinde duruyor ve yapılan operasyonların asker üzerinde yoğunlaşmasıyla, otoriter ve güçlü Hükümet imajıyla, bir yerde gövde gösterisi yapıyordu.

Devletin, FETÖ/PDY adını verdiği örgüt ülke içinde ve küresel boyutta yapılanmayla, önemli bir güç haline gelmişti. Dini bir yapılanma görünümü veren örgüt, eğitim, finans, ticaret boyutunda önemli atılımlarla gelişerek, hatırı sayılır bir sermayeyle, güç odağı haline gelmeye başladı. Özellikle, dinler arası diyalog söylemiyle uluslar arası konumunu güçlendirmeye çalışan ve küresel eğitim yapılanmasıyla, önemli miktarda ülkede etkin olmaya başlayan örgüt, ABD´nin, bu yapılanmaya dikkatsiz ve tepkisiz kalmamasıyla, istihbarat alanında da güç odaklarınca yönlendirilmeye başlandı.

1960´arın sonlarından itibaren yapılanmaya başlayan; 1983´te, İzmir´de kurduğu Yamanlar Koleji ile eğitim alanında yasal okullara sahip olmaya başlayan; 1991´de, SSCB´nin dağılmasının ardından ortaya çıkan yeni Devletlere, eğitim alanında uzanan ve ardından Afrika´ya yönelerek, okulların sayısını artırıp, ülkelerin elit kesimlerini kendi ideolojisi ile şekillendirmeye başlayan; 1994´ten itibaren, medya içinde daha da etkinleşen; 1998´den itibaren, çeşitli platformlarda etkinliklere başlayan örgüt yapılanmasının Türkiye´deki hedefi, bir kesime göre MİT Müsteşarına yönelik 7 Şubat 2012´de yapılmaya çalışılan operasyon, kimine göre 17-25 Aralık 2013´te, Hükümete yapılmaya çalışılan operasyon ile anlaşılarak mücadeleye başlandı. Aslında örgütünün hedefinin ne olduğu Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk ve Suikast Davaları ile anlaşılmalıydı. Çünkü o dönemde TSK içerisinde, yüksek karargâhlarda, yurt dışı temsilciliklerinde ve önemli komutanlık kadrolarında, asılsız belge ve iddialarla yapılan tutuklamalarla boşalan kadrolar, yeniden şekillendirilmeye başlanmıştı ve bu durum dava süreçlerinde mağdurlar tarafından belgeler, sebep-sonuç ilişkileriyle dile getiriliyordu.

Emniyet teşkilatındaki yapılanma, örgütün yaptığı öne sürülen bu operasyonlarla daha önce fark edilerek tedbir alınmaya başlanmış ve Polis Koleji, 27 Mart 2015´de kapatılmıştı. Aynı zamanda Emniyet Teşkilatı içerisinde de önemli değişiklikler yapıldı ve bu yapılanmayla ilişkisi tespit edilenler teşkilattan uzaklaştırılmaya başlandı.

Bağımsız olması gereken yargıda da sıkıntılar olduğu çok açıktı ve Hükümet, tüm gücüyle yargı üzerinde örgütün etkisini kırmak için çalışmaya başladı. Bu arada, TSK içerisine örgütün hangi oranlarda sızdığı da merakla, tüm kulislerde sürekli konuşuluyor ve tartışılıyordu. Çünkü ülkenin tek ve tartışmasız silahlı gücü olan TSK içinde oluşabilecek etkin bir örgüt yapılanmasının, ülkeyi nerelere götürebileceği çok iyi görülebiliyordu.

Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Suikast Girişimi davaları birer birer sonuçlanırken, bu operasyonların isimleri de değişti ve Kumpas Davaları olarak tanımlanmaya başlandılar. Bu yapılanmanın, TSK´yı ele geçirmek ve etkin noktaları elde bulundurmak için sahte evraklar ve yalancı şahitlerle kurgulanmış mahkemelerde, kendi savcı ve hâkimleriyle kumpas kurduğu, Devletin en yetkili makamlarınca dile getirildi. Ancak, tehlike Devlet içinde bir buzdağı gibi olduğundan, mücadele de o kadar güçtü.  

Hükümet, önemli boyutlarda etkin bir güç konumuna geldiği anlaşılan, Paralel Devlet Yapılanması olarak tanımlanan örgütle mücadelesinde yoğunlaşmaya çalışırken, 15 Temmuz 2016 akşamında, tüm medya organlarında görüntülenmeye başlayan, İstanbul Boğaz Köprüsü üzerindeki yol kesen tanklar, Genelkurmay Karargâhı önünde yaşanan olaylar ve kısa süre sonra, önce Ankara ve hemen ardından İstanbul semalarındaki helikopterler ve uçaklar şaşkınlık yarattı. İlk şaşkınlığın ardından, helikopter ve uçaklardan yerdeki hedeflere, Genelkurmay önüne, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, Polis Özel Harekât Merkezine ve tarihinde ilk kez Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan atışlarla, durumun vahameti anlaşıldı.  Takriben 16 Temmuz 2016 öğle saatlerine kadar yoğun olarak devam eden mücadele neticesinde, yapılan girişim başarıya ulaşamadan sonlandırıldı. Yapılan açıklamalarla, örgütün TSK içindeki yapılanmasının, sivil örgüt üyelerinin de içinde bulunduğu, kendi cemaat yapılanması içindeki hiyerarşik yapının emirleriyle darbe girişiminde bulunduğu, bu girişimin, TSK´nın komuta bütünlüğü içinde yapılmadığı ve TSK´nın bu girişime geçit vermemek için, kışlalarda yoğun mücadele verdiği anlaşıldı.

Yurt çapında, tüm halkın diken üstünde, gözünü kırpmadan izlediği mücadele, Meclisin ve Hükümetin tavizsiz duruşu, TSK´nın vatansever personelinin taviz vermeksizin, kışlalarda yaptığı amansız mücadele ve Cumhurbaşkanının çağrısına uyarak sokaklara çıkan halkın, demokrasisini ve rejimini sahiplenmesiyle sona erdi.

Bu gelişme, Türkiye tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri oldu.

Hemen başlatılan operasyonlarla TSK, Emniyet teşkilatı, Sağlık Teşkilatı, Eğitim Teşkilatı ile diğer Devlet kurumları içindeki temizleme faaliyetlerinde, FETÖ olarak tanımlanan örgütün, korkunç boyutlarda teşkilatlandığı ve birkaç hamleyle, Devleti ele geçirebilecek seviyeye geldiği tespit edildi. Halen devam eden mücadelenin ilk saatlerinde, PKK´nın eylemlerini durdurması, PKK ve IŞİD terör örgütünün, Türkiye sınırına yanaşarak müdahaleyi beklemesi, İngiliz Özel Kuvvetlerinin Kıbrıs´ta hazır beklediği iddiaları ile Büyükada´da yapıldığı iddia edilen toplantıya katılan kişilerin kimliği, Yunanistan´a giden helikopterin açıklanmayan yolcuları olduğu söylentisi, Türkiye´nin, tarihindeki en büyük beka tehlikesini atlattığının göstergesi oldu.

Türkiye Cumhuriyeti, büyük mücadelelerle kurulmasının ardından zaman içerisinde, kimi zaman dönemin küresel konjonktürü, kimi zaman değişen stratejik hedefler, kimi zaman ideolojilerin küresel etkisiyle gelişen akımlar, kimi zaman yapılan yanlış okumalarla, yanlış yönlendirilen siyaset, bir türlü çağdaş ve bilimsel temellere oturtulamayan eğitim sistemi, kimi zaman siyasetçilerin aşırı hırslarıyla yaptıkları yanlışlar ve küresel güç odaklarının değişmeyen emperyalist idealleriyle, önemli dönüm noktalarını birer birer atlattı ve yaşadığı, var olduğu sürece de atlatmaya devam edecek. Önemli olan, ülke yöneticilerinin, yaşanan her dönüm noktasıyla birlikte kazanılan tecrübeyi, Devlet hafızasında ve hiç unutmaksızın tutması, ülkenin geleceğine yönelik planlamalar yaparken, daha önce yaşanmış olan her detayı sebep-sonuç ilişkisiyle değerlendirip, yanlışlarını en aza indirgeyerek, çağdaş medeniyet seviyesine ulama yolunda tüm gayretlerini koordine edebilmesi.

?Benim naçiz vücudum, elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.? anlayışıyla davranışlarına yön vermesi gereken ülke yöneticileri, ?önce vatan? diyerek, ?söz konusu vatansa, gerisi teferruattır? algısıyla, vatan, millet sevdasıyla görevlerini kendi menfaatlerinin üstünde tuttuğu sürece, Türkiye Cumhuriyeti, çağdaş medeniyet seviyesinde, sonsuza doğru emin adımlarla yürüyecektir. (BİTTİ)    

KAYNAKÇA

(Not: ilgili kaynaklar üniversite kayıtları, yayımlanmış makaleler, Resmi Gazete, Devlet siteleri ve gazetelere aittir. Mümkün olduğunca kolay ulaşılabilmesi için, web adresleriyle verilmiştir.)

  1. www2.msgsu.edu.tr/data/doc/temel_egitim_etkinlikler/22.rtf
  2. http://www.kokpit.aero/tsk-genel-maksat-helikopter-projesi
  3. http://saltonline.org/media/files/1970-1980_yillari_arasinda_turkiyede_kulturel_ve_sanatsal_ortam_scrd-2.pdf
  4. http://www.ozgurlukdunyasi.org/arsiv/314-sayi-246/1097-1970li-yillarda-isci-sinifi-mucadelesi-ve-sendikalar
  5. http://tarihtenbirsayfa.blogspot.com.tr/2009/01/1970-1980-donemi-ogrenci-olaylar.html
  6. https://www.google.com.tr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=1.%20www2.msgsu.edu.tr%2Fdata%2Fdoc%2Ftemel_egitim_etkinlikler%2F22.rtf
  7. http://www.ab.gov.tr/index.php?p=111
  8. https://tr.wikipedia.org/wiki/Alman_yeniden_birle%C5%9Fmesi
  9. www.tbb.gov.tr/mevzuat/kanunlar/Avrupa_Yerel_Yonetimler_ozerklik_Sarti.pdf
  10. http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=1966
  11. http://www.milliyet.com.tr/birlesik-almanya-nin-25-yili/ilber-ortayli/pazar/yazardetay/04.10.2015/2126489/default.htm
  12. http://www.politikadergisi.com/sites/default/files/kutuphane/turkiyedeliberalizm_1983-1989.pdf
  13. http://www.jobeps.org/wp-content/uploads/2015/07/Siyasal-Liberalizm.pdf
  14. file:///C:/Users/Win7/Downloads/661-1304-1-SM.pdf
  15. http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/2009616_didemrr.pdf
  16. http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/2009616_didemrr.pdf
  17. http://www.tepav.org.tr/upload/files/1271230130r2734.TEPAV_Irak_Raporu.pdf
  18. http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/42/455/5135.pdf
  19. http://www.milliyet.com.tr/1998/02/19/t/siyaset/siy0.html
  20. http://www.sde.org.tr/userfiles/file/MAN%C5%9EETLERDEK%C4%B0%2028%20%C5%9EUBAT-t.pdf
  21. www.journals.istanbul.edu.tr/iuifd/article/download/1019012949/1019012177
  22. http://www.hukukajansi.com/images/dosyalarim/DAVALAR/28_SUBAT_KARARLARI/28_UBAT_KARARLARI.pdf
  23. file:///C:/Users/Win7/Downloads/12949-29188-1-SM.pdf
  24. http://www.sde.org.tr/userfiles/file/Komisyon%20Raporu.pdf
  25. https://www.basbakanlik.gov.tr/Forms/_Global/_Government/pg_CabinetHistory.aspx
  26. https://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanlarimiz/
  27. http://www.tsk.tr/1_tsk_hakkinda/genelkurmay_baskanlari.html
  28. https://www.tbmm.gov.tr/hukumetler/HP56.htm
  29. http://www.sabah.com.tr/gundem/2015/01/10/55inci-hukumeti-de-kasetle-dusurduler
  30. http://www.milliyet.com.tr/kenya-dan-imrali-ya-14-yilin-oykusu/gundem/gundemdetay/15.02.2013/1669010/default.htm
  31. http://www.milliyet.com.tr/2002/08/03/siyaset/asiy.html
  32. https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k4771.html
  33. http://www3.tcmb.gov.tr/kutuphane/TURKCE/tezler/hulyaardic.pdf
  34. http://www.tuhis.org.tr/dergi/agustos2005/makalezturan.pdf
  35. http://www.iktisadi.org/2000-2001-turkiye-ekonomik-krizi-analizi.html
  36. http://www.akademikbakis.org/eskisite/19/08.pdf
  37. http://www.bilgesam.org/Images/Dokumanlar/0-163-201404072m_gurcan.pdf
  38. https://www.tbmm.gov.tr/eyayin/GAZETELER/WEB/MECLIS%20BULTENI/2469_2005_0000_0117_0000/0024.pdf
  39. http://webb.deu.edu.tr/hukuk/dergiler/dergimiz9-2/mcaniklioglu.pdf
  40. http://www.dunyabulteni.net/haber/229988/afganistan-sonucu-bilinen-bir-abd-savasi
  41. https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/KANUNLAR_KARARLAR/kanuntbmmc087/karartbmmc087/karartbmmc08700763.pdf
  42. http://www.21yuzyildergisi.com/assets/uploads/files/23.pdf
  43. https://www.tbmm.gov.tr/hukumetler/HP59.htm
  44. https://www.linux.org.tr/wp-content/uploads/2010/04/AcilEylemPlani.pdf
  45. http://www.hurriyet.com.tr/boru-dememis-22371050
  46. http://www.kafkas.edu.tr/dosyalar/iibfdergi/file/10/4.pdf
  47. file:///C:/Users/Win7/Downloads/5000049455-5000066953-1-SM.pdf
  48. asbd.atilim.edu.tr/shares/sbedergi/files/%232_dersan_orhan(1).pdf
  49. http://www.hazar.org/UserFiles28 Aralık 2010´da Cezayir´de 12 Ocak 2011´de Lübnan´da, 14 Ocak´ta Ürdün´de, 17 Ocak´ta Moritanya, Sudan ve Umman´da, 18 Ocak´ta Yemen´de, 21 Ocak´ta Suudi Arabistan´da, 25 Ocak´taMısır´da, 26 Ocak´ta Suriye´de, 28 Ocak´ta Cibuti´de, 30 Ocak´ta Fas´ta, 10 Şubat´ta Irak´ta, 14Şubat´ta Bahreyn ve İran´da, 17 Şubat´ta Libya´da, 18 Şubat´ta Kuveyt´te ve 20 Şubat´ta Batı Sahra´daprotesto ve yürüyüşler başlamıştır/yayinlar/MakaleAnalizler/SabanKardas.pdf
  50. http://www.ikv.org.tr/images/files/Akademik-Perspektif-Aralik-2014_30-35(1).pdf
  51. file:///C:/Users/Win7/Downloads/60_rev1.pdf
  52. http://www.kdgm.gov.tr/snetix/solutions/KDGM/resources/uploads/files/kitabcik.pdf
  53. http://www.tarihbilimi.gen.tr/makale/yugoslavya-sosyalist-federal-cumhuriyetinin-dagilmasi/
  54. http://bilimakademisi.org/wp-content/uploads/2013/08/Siyaset-ve-Toplum-Bilim-Perspektifinden-Gezi-Parki-Olaylari.pdf
  55. http://www.sde.org.tr/userfiles/file/SDE%20Taksim%20Gezi%20Park%C4%B1%20Raporu%20Haziran%202013.pdf
  56. http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ankarabarosu/hgdmakale/2013-1-1/2.pdf
  57. http://mfa.gov.il/MFA_Graphics/MFA%20Gallery/Documents%20languages/Turkish/ISRAIL%20HAKKINDA%20GERCEKLER.pdf
  58. http://www.akademikortadogu.com/belge/ortadogu17makale/burak_senel.pdf
  59. http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/2011113_inceleme6.pdf
  60. https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa82.htm
  61. http://qha.com.ua/upload/2015/12/16/Kirimda_insan_haklari_ihlalleri.pdf
  62. http://file.setav.org/Files/Pdf/20141015183351_isid-%E2%80%93-pyd-catismasinin-sicak-cephesi-kobani-pdf.pdf
  63. http://www.21yyte.org/tr/arastirma/orta-dogu-ve-afrika-arastirmalari-merkezi/2014/10/08/7793/kobani-savasinin-pkk-uzerindeki-etkileri
  64. http://www.kafkas.edu.tr/dosyalar/iibfdergi/file/09/4_.pdf
  65. http://devlet.com.tr/makaleler/y172-TURKIYEDE_BASKANLIK_VE_YARI_BASKANLIK_SISTEMI_TARTISMALARI[1].html
  66. http://www.radikal.com.tr/turkiye/isid-bekleniyordu-ama-baskin-beklenmiyordu-1196861/
  67. http://higheredu-sci.beun.edu.tr/text.php3?id=1532
  68. Aynadaki Tarih, Erol Mütercimler, Alfa YAYINLARI, 2010, İstanbul.
  69. Kayıp Tarihimiz, Taha Akyol, Yakın Plan Yayınları, 2011, İstanbul.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00