Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


DEMOKRASİMİZ BÜYÜK BİR TEHLİKE ATLATTI


Türkiye, bir gece baskınıyla yaşadığı büyük tehlikeyi, milli irade ile atlatmayı başardı.  TSK içerisinde grup oluşturan, FETÖ elemanı olduğu değerlendirilen cuntacı bir kısım asker tarafından, kalkışmayla ülke yönetimine el konulmak istendi.  Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, silah zoruyla bilinmeyen yerlere götürülerek alıkonuldu. Emir komuta zinciri dışında geliştiği görülen bu girişim, Türkiye Cumhuriyetine, demokrasiye ve halkın iradesine bağlı TSK personelinin yoğun çalışmaları, polisin sağduyulu ve sakin yaklaşımı, Meclisin, halkın iradesini kesinlikle ve tavizsiz sahiplenmesi, halkın da demokrasiyi sahiplenmesiyle önlendi.

Bu girişim süresince ekranlara, objektiflere yansıyan görüntülerde izlenenler, milli duygulara sahip her bireyi duygulandırarak isyan ettirdi. Hiçbir şeyden haberi olmadığı görülen erbaş ve erlerin görüntüsü yürekleri yaralarken, Türkiye tarihinde ilk kez, TBMM üzerine havadan bombalar yağdı ve ne acıdır ki bu bombaları bırakan, bir düşman uçağı değildi.

Daha önce de olmaması gerekirken defaten darbe yaşamış olan Türkiye, ilk defa, yönetime el koymaya çalışanların halkın üzerine ateş açtığınıve bu eylemi yapanların, kesinlikle Türkiye´nin geleceğine yönelik çağdaş bir düşünceye sahip olmadığını, ülkeyi kaosa, bir iç savaşa sürüklemeyi amaçladıklarını gördü. Demokrasi, çok büyük bir tehlike atlatarak, felakete sürüklenmekten kurtuldu.

Eğer bu girişim başarılı olsaydı, ülke muhtemelen bir iç savaşa sürüklenecek ve gizli dış yardımların da desteğiyle, bölge ülkelerinin yaşadığı vahim sonuçları yaşamaya başlayacaktı.

Hiçbir kalkışma hareketi halka rağmen, halkı karşısına alarak başarıya ulaşamaz ve bu yaşananlar için söylenebilecek tek şey: Bir kişiye biat etmiş, gözü dönmüş vatan hainleri.

TSK, yıllardır bunlarla mücadelesine devam ediyor ve tespit edebildiklerini, mümkün olan en kısa sürede, bünyesinin dışına çıkarıyordu. TSK, bu mücadelesinde algı yönlendirilmesiyle yalnız bırakıldı ve yaptığı mücadelenin boyut değiştirerek Ergenekon, Balyoz gibi etkilere ulaşmasına yol açıldı. O dönemlerde de defaten yapılan suç duyurularıyla, oynanan oyun, ilgili mahkemelere ve kamuoyuna anlatıldı ama dinlenmedi ve birçok kıymetli subay, bir anda kendini TSK dışında bulduğunda, kritik yerler, bu planlamayı yapanların eline geçti. Dışarıdan sade bir vatandaş olarak baktığımızda bile, yapılan açıklamalardan, bu kalkışmayı yapanların,karargâhların en önemli yerlerinde görev yapanlar olduğunu anlıyor ve dehşete düşüyoruz. İnsanın aklına, istihbaratın neden fark etmediği gelirken, kalkışmanın hemen ardından başlatılan operasyonlarla, önceden tespit edildiği çok açık olarak listelerle başlatılan tutuklamaların, neden geciktirildiğini düşünmeden edemiyor.

Ancak, sokağadökülen halkın sıklıkla dile getirdiği, idam cezasının geri getirilmesi gibi uygulamaların, Türkiye´nin demokratikleşme çalışmalarına zarar vereceğini öngörmek gerektiği gibi, bu günden itibaren yapılacak tutuklamalar ve ardından başlayacak davalarda, kesinlikle doğru, sağlam, güçlü delillerle ve hukukun üstünlüğüyle hareket edilmesiyle, demokrasinin daha da sağlamlaşacağını ve soru işaretlerinin ortadan kalkacağını idrak etmek gerekir.

Demokrasimiz büyük bir tehlike atlattı ve şimdi,halkın iradesini kesinlikle ve tavizsiz elinde bulunduran ve davranışıyla bunu ispatlayan TBMM ve tüm siyasi partilerin,yapacağı  çalışmalarda, söylemlerinde, hukukun üstünlüğünden, Demokrasinin ilkelerinden,  Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğünden taviz verilmeksizin, kararlı adımlarla, tüm Dünyaya, Türkiye Cumhuriyetinin halkının arasından çıkan ordusu, polisi ve tüm kurumlarıyla bir bütün olarak dimdik ayakta ve güçlü olduğunu gösterme zamanı.

Can UĞURATEŞ  

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51