Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


TERÖRLE MÜCADELEDE BÜTÜNLÜK


 Terörle,  özellikle kırsalda yapılan mücadelede, TSK´nın, Dünya kriterlerinin üzerinde bir azmi ve başarısı kabul edilmişken, terörün bütünlük arz ederek, ülke çapında yaptığı eylemlerde bu başarının yakalanamadığı ve özellikle istihbarat sıkıntısı yaşanırken, güvenlik elemanı yetiştirmede de önemli sıkıntılar olduğu, ülke çapında giderek yaygınlaşan terör saldırılarından ortaya çıkıyor.

Terörle mücadelede %90 başarı dahi başarı olarak tanımlanmamalı. Çünkü bu oran dahi, eylemlerin başarıya ulaşabildiğini ortaya koymaya yetiyor. Söz konusu insan hayatı olduğunda, oranlarla, istatistikî bilgilerle konuya yaklaşmak, aldatıcı sonuçlara götürür.

Terörle mücadele, bütünlük isteyen bir çalışma gerektirir ve bu konuda yapılması gereken eğitimlerin, terörle mücadele kapsamında kullanılacak her seviyedeki güvenlik görevlisi için, farklı planlamalarla, farklı yöntemlerle verilerek, takibinin sağlanması ve geri beslemelerle, eksikliklerin tavizsiz giderilmesi hayati öneme sahiptir. Gayri nizami yapılan asimetrik mücadelelerde, akıllar birbirleriyle yarışır. Sistemdeki en zayıf halkanın zafiyeti, aynı zamanda tüm sistemin zafiyetidir. Çünkü bilen, gören, tecrübeli ve sabırlı gözler, uzun soluklu bir keşif sonunda, bu zafiyeti fark ederek kullanacaktır.

Terör eylemlerini değerlendirmek ve tedbir almak için derin bir hafıza oluşturulmalı ve bu hafıza içerisine, Dünyada meydana gelen tüm eylemlerin profilini detaylarıyla yerleştirmek, tüm terör örgütlerinin eylem tarzlarını ve müteakip hareket tarzlarını, kullanılan silah ve mühimmat dâhil, detaylarıyla yerleştirmek gerekir. Böylelikle oluşan ortak hafıza, bütünlük içerisinde, eylemlere karşı mücadeleye yönlendirilerek, kim tarafından, ne zaman, nerede, nasıl, ne yapılması gerektiği ortaya konulur. Ardından, bu yönde bir planlamayla yapılan etkin ve tavizsiz eğitimlerle, mümkün olduğunca tedbir alınır ve alınan tedbirler, her yeni değerlendirmede geri beslemelerle geliştirilir.

Bu beyanla, valilik gibi, devletin bir ildeki en üst seviyede yönetim kademesinin bulunduğu tesislere girişte, ülkenin, terörle otuz beş yıllık mücadelesinde elde ettiği tecrübeyle hareket edilerek, tedbirlerin en üst seviyede alınmış olması gerekir. Bomba yüklü bir aracın, kesinlikle ve tartışmasız, kontrollü olması gereken Valilik otoparkına girmesi, orada bir zayıf halka olduğunun da göstergesidir. Ülke çapında art arda meydana gelen bombalı araç eylemlerinde hedeflenenler ve eylemin yapılış şekli ortada iken, Valilik otoparkının kontrolsüz bırakıldığı düşünülemez. Terör örgütlerinin, bu tip eylemlerde kullandığı patlayıcı miktarları tonlu ölçütlerle ifade edilirken ve yaptıkları etki acı tecrübelerle bilinirken, aynı olayların tekrarlanması ve can kaybına yol açması üzüntü veriyor.

Her olayda karşımıza çıkan iki gerçek var: İstihbaratın eksikliği ve eğitimin yetersizliği.

İstihbarat eksikliği, yapılacak koordineli ve kapsamlı bir planlamayla, kolaylıkla giderilebilecektir. Çünkü istihbaratın üst seviye yöneticileri belirli bir eğitim seviyesini aşmış bilinçli, tecrübeli kişilerden oluşurken, istihbarat elemanlarının da zeki ve değerlendirme yapabilen, pratik zekâya sahip beyinlerden seçildiğini değerlendirmek hata olmaz. Burada ortaya çıkan zafiyetin önemli bir ayağını oluşturan, önleyici, caydırıcı görev verilen, sahada en önde olan güvenlik elemanlarının, eğitim seviyesi oluşturmakta. Bu maksatla görevlendirilen personelin ihmal lüksü yoktur, boş vermişlik anlayışı kabul edilemez ve bu zafiyetler ancak eğitimle, eğitimin sıkı kontrolüyle önlenir.

Son olarak Adana Valiliği otoparkında gerçekleştirilen bombalı araç eyleminde, aracın otoparka rahatlıkla girmesi ve neredeyse protokol kapısına kadar yaklaşmış olması, burada, yani otopark girişinde, emniyetle görevli personel var ise ki önemine göre olmalı, eğitiminin yeterli olmadığının bir göstergesidir. Protokol çıkışı kontrol altına alınmış fakat hemen yanındaki otopark, sadece ücret tahsil eden bir personel tarafından kontrol ediliyorsa, o zaman durum daha da vahimleşerek, yönetimsel bir hatayı ortaya çıkarır. Burası emniyet tedbirleri yönünden en zayıf halkalardan biri olur ve sonuç ortada.                                     

Ülke çapında tüm güvenlik görevlileri canla başla, sahada hayatlarını ortaya koyarak mücadele ederken, yapılan basit yönetimsel hatalar, onların çalışmalarını boşa çıkararak, moral ve motivasyonlarını olumsuz etkilerken, terör eyleminin ise ses getirerek başarıya ulaşmasına yol açar.

Terörle mücadele; İstihbarat, takip, anlama, önleme, caydırıcılık, etkisiz hale getirme yönleriyle bütünlük ve koordine gerektirirken, bu sürecin en önemli unsurunu eğitim, bıkmadan yapılan eğitim oluşturur.

                                

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51