Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


ABD´NİN SİLAH YARDIMI


ABD, YPG/PYD, dolayısıyla PKK´ya ağır silah verilmesini onayladı. ABD yetkilileri, verilecek silahların sadece terörle mücadelede, kontrollü kullanılacağını ve SDG´nin tüm unsurlarına eşit dağıtım yapılacağını beyan etse de bu güne kadar ki uygulamalardan edinilen tecrübe, bu silahların ilk kullanım sonrası, elinde bulunduranlar tarafından, kendi inisiyatiflerine göre kullanılacağını gösteriyor.

TSK´nın, yirmi bir gündür Kato Dağı bölgesinde yürüttüğü operasyonlarda, son olarak ele geçirilen silah ve mühimmat miktarı: 16 adet muhtelif silah, 35.000 BKC mühimmatı, 147.000 Kaleşnikof mühimmatı, 350 uçaksavar mühimmatı, 70 Kanas ve 26 adet 60 mm´lik havan mühimmatı ile 100 adet havan mühimmatı başlığı, 3 adet anti tank mayını ve yansıyan görüntülere göre Law tanksavar silahları.

Aynı operasyonda daha önce 25 mağara içinde: 319 muhtelif silah, farklı çap ve kalibrede 108.293 mermi, 240 el bombası, 240 anti tank ve anti personel RPG mühimmatı, 99 havan mermisi, 16 anti tank mayını, 4 tondan fazla patlayıcı ve 168 kalemden oluşan çok fazla miktarda yiyecek, giyecek, yaşam, inşa, ilk yardım ve haberleşme malzemesi de ele geçirilmişti.

Ele geçirilen silah ve mühimmatın dağılımı, daha önce bölgede PKK tarafından kullanılan karadan havaya füze sistemleri ile Tow ve Milan tanksavar silahları, PKK´nın, YPG/PYD kartını çok güzel kullandığını ve bu sayede, KCK çatısı altında şeklen ve sayısal olarak oluşturduğu düzenli ordunun ihtiyacı olan, silah ve mühimmatı da temin ettiği anlaşılıyor.  PKK, artık yeni nesil tanksavar silahları, yeni nesil hava savunma silahları, anti tank mayınları ve daha önce elinde kısıtlı olduğu bilinen havan silahlarını, düzenli ordulardaki gibi kullanmaya başladı. Üstelik bu silahları, eğitimli ve bilinçli kullandığı anlaşılıyor ki bu tecrübeyi de YPG/PYD oluşumunun, bölgesel kullanımıyla elde ettiği bir gerçek. Yapılan açıklamalar, bu konuda hangi gerekçeyi, bahaneyi üretse de ABD´nin, PKK´nın bölgesel etkinliğini güçlendirdiği gerçeğini değiştirmiyor.

TSK, terörle mücadelede önemli bir performans sergileyerek, daha önce de defaten ortaya koyduğu, her türlü hava ve arazi koşullarında operasyon yapabilme imkân ve kabiliyetini, kış boyunca, arazinin her köşesinde etkin olarak göstererek, PKK´ya büyük bir darbe vurdu ve faaliyetine devam ediyor. Yani, bölgedeki etkin güç odaklarının yaptığı yardımlarla güçlenmeye çalışan PKK, TSK´nın etkin mücadelesi ile istediği sonucu elde edemiyor. Ancak bölgesel oyunda oyun kurucuların istediği de gerçekleşmiş oluyor. TSK, bir yandan oyalanırken, bir yandan da yıpratılmaya çalışılıyor. 

ABD, silah yardımı kararı ardından, iki önemli açıklama daha yaptı. Öncelikle Türkiye´nin endişelerine hak verdiğini ve bu konuda tedbir alacağını söylerken, Rakka operasyonunun ardından, bölgenin Arap halkına bırakılacağını belirtti. Önümüzdeki süreçte yapılacak olan Rakka operasyonunda kullanılacağına neredeyse kesin olarak bakılan YPG/PYD´nin, SDG bünyesinde çoğunlukta ve etkin olduğu da bir realite. Bu durumda, operasyonun ardından Musul ve Kerkük´te Barzani güçlerince ve Suriye´nin kuzeyinde, YPG/PYD´nin kontrolü altındaki diğer bölgelerde uygulanan demografik değişimin, burada da uygulanabileceği değerlendirildiğinde, bunun önüne nasıl geçileceği ise bir muamma.

Rusya-Türkiye-İran tarafından imzalanan Astana mutabakatının ardından, ABD dışarıda kaldı izlenimi verilirken, ABD, bölgede olduğunu her hamlesiyle gösteriyor. Türkiye´nin gelişmelerin neresinde olduğu, ülkede uygulan iç siyasette, dış siyaset argümanlarının da güç ve otorite gösterimi maksadıyla kullanılmasından, net olarak belirlenemiyor. Suriye´nin toprak bütünlüğü söylemleri ise bölgesel gelişmeler doğrultusunda, sadece tarafların birbirlerini kontrol etmek maksadıyla kullandıkları laftan ibaret.     

Can UĞURATEŞ

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05